Индийците откриват маститът с телефона

0

време за прочит: 2 минута

Преди години, видяхме един часовник предназначен за пастири /емигранти/ на говеда в Канада. Часовникът беше така настроен, че да подсеща пастирът за задачите му. Сутрин в 8 часа, циферблата ставаше зелен, което означаваше, че пастира трябваше да отвори вратата на двора и пусне животните на пасището. След това, няколко пъти през деня циферблата ставаше син, което означаваше животните да бъдат подкарани към водопоя и накрая циферблата ставаше червен, което означаваше че  животните трябва да бъдат подслонявани.
Нещо от този род са измислили в Индия за откриване на маститите.
Разработена е платформа, която може да помогне на млекопроизводителите да открият маститът при говедата .

Болестта  мастит причинява на индийските млекопроизводители загуба от 500 милиона щатски долара годишно. Дори ако една крава се засегне от мастит, това причинява загуба от 80 щатски долара на месец на земеделския стопанин. Тази загуби се дължат на фактори като по-ниско производство, лошо качество и  разходи за ветеринари.

Не трябва да се забравя, че Индия е най-големият производител на мляко в света с над 187 милиона тона мляко, регистрирано през 2018-19 и в страната има над 75 милиона млекопроизводители.
Първоначално на 150-200 мобилните телефони на фермери ще бъде качена платформата за откриване на мастита, като за няколко месеца броят на фермерите трябва да стигне до 200 000. Стопаните ще трябва да вкарват  снимките на вимето и млякото в приложението и ще се разбере дали кравата е засегната от болестта. Качеството на млякото трябва да се контролира, защото кооперациите и частните мандри имат достъп само до 20% от произведеното мляко, 34% от млякото се продава на неорганизирания пазар, докато 46% се консумират на местно ниво.

Компанията  отговаряща за програмата, също така работи върху функция, при която фермерът може да получи помощ в реално време от ветеринар или експерт. Понастоящем компанията разполага и с местен персонал в селата, наречен предприемачи на ниво село, които  наблюдават 100-150 земеделски стопани. Също така помагат и обучават фермерите за най-добрите практики.

(Източник: tass.ru ).

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here