Узбекистан ще прави месодайно говедовъдство

0

 Govedovad.com в днешни дни интензивно животновъдство се прави най-вече, чрез намиране на добър инвеститор, който сетне да приобщи към неговата фирма по-малките фермери. При първия вариант ще работи сам, но ще осигурява работни места.
И  двата случая имат наченки и у нас, но много плахо, много бавно и съответно не ефективно, както трябва да бъде.

Узбекистанците затвориха очите и ушите, спряха приказките за големите и малките и се обединиха по един огромен проект, за създаване не само на месодайно говедовъдство, но и за производството на мраморирано месо.


През октомври тази година националният клъстер Jizzax Organic ще внесе в Узбекистан 5 хиляди глави разплодни говеда от Русия и САЩ. Вносът на юници Angus и Hereford ще даде началото на промишленото производство на мраморно говеждо месо в Узбекистан.
Общата инвестиция в този проект е 55 милиона долара. От това 18 милиона долара ще отидат за закупуване на стадото юници, съобщиха от ръководството на компанията.

Отбелязва се, че в момента търсенето на пазара се задоволява чрез внос на скъпо месо.

„ Юниците, донесени през този октомври, ще родят след 2-5 месеца. До 8 месеца телетата ще бъдат заедно с  майките, получавайки необходимите минерали и витамини с млякото, за максимално наддаване на тегло, а след още 8 до 16 месеца те ще бъдат хранени със зърно и царевица, благодарение на което месото ще придобие необходимия коефициент на мрамор. Така през 2022 г. ще се появи първото мраморно говеждо месо от добитък, отгледано в Узбекистан “, казват от фирмата.

Съобщава се също, че до октомври компанията ще завърши изграждането на фуражната база  и два зимни лагера за юници. Съоръженията са проектирани от австралийската компания Thompson Longhorn. В силозите и зимните лагери са осигурени всички условия за комфортен растеж на животните: артезиански кладенци с механизми за стандартизирано снабдяване и загряване на вода за поилките, ясли за хранене, автоматични системи за хранене, защита от вятър, слънце з и др.

Крайната фаза на проекта е да има 20 хиляди глави. За да се постигне тази цифра, Jizzax Organic стартира програма за фермери. Фермера  може да закупи разплодни юници, да изчака потомството и след 8 месеца да продаде биковете в нашия клъстер на справедлива цена. Ще продължим да храним закупените телета, използвайки специална технология за получаване на мраморно месо “, казват от фирмата.

Източник: UzNews.uz

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here