Семейство Балчеви – още една обикновена история за семейство фермери


Още една обикновена история за семейство  говедовъди. Представяме  ви  Ганка и Костадин Балчеви от гр.Твърдица  обл.Сливен.

    Всичко започна преди двадесет години, като на шега. Купил три крави и две женски телета от породата Българско родопско говедо с презумпцията да си осигурят качествено мляко за домакинството. В това време обаче цената на млякото е доста прилична и семейството решава да инвестира в говедовъдството. Закупуват един обор в стопанския двор, купуват още няколко крави от незнайни породи и започват.

    Началото е много трудно. Двамата отглеждат кравите, доят сутрин и вечер в гюмчета, учат се на занаят. Времето обаче тече, стадото се увеличава, подобренията също. Правят доилна инсталация две по три – напълно достатъчна за петдесетте крави които имат вече.

    По отношение породният състав са безкомпромисни. Закупуват още няколко крави от БРГ. Всички животно се осеменяват изкуствено с бици от тази порода. И така, днес вече имат 55 крави от БРГ и 20 млади животни. Разбира се участват в програмите за изчезващи породи и екология. Ако не те кои друг. Стадото е със средна млечност 3500-4000 кг през последните години.

     Успели са да „селекционират” две доячки , а те вече се занимават с набавянето на фуражите, подготовката на дажбите и безбройните документи които трябва да имат налични. Във фермата работи и един пастир. Нямат проблем с реализиране на продукцията защото млякото е с високи показатели по всички параметри и едва ли някои мандраджия  не би искал да го вземе.

       Костадин Балчев е един и от най-дейните животновъди в района, участва във всички сбирки на национално и регионално нива. С една дума в час е какво става в сектора. Новостите го привличат защото той знае,че те носят доходи.

     Миналата година участва в организираното от НСГБ посещение в гръцка ферма. Ферма с много високи постижения и скъпи съоръжения. За негова радост консултант на тази ферма е нашия специалист Тодор Арбов. Балчев знаеше, че не може да направи това което са направили гръцките колеги, но знаеше,че може да вземе нещо от детайлите. Той внимателно слуша информацията по време на обиколката на фермата, жена му си водеше записки, а той с фотоапарата си снимаше. Всъщност засега е внедрил две позиции от което е много доволен и има отлични резултати.

На първо място направи си десет клетки за малките телета по гръцки модел – от отпадъчните бидони. Дори захващането на конструкцията я направи по-добре и по-лесно за обслужване на клетките. Телетата му вече втори месец са в клетките и нямат никакви проблеми при отглеждането. Второто нещо което направи, това е новата технология за отглеждането на телетата.

    Всъщност той е първия в България, който почна да храни с цяло зърно от царевица. Може би нямаше да го направи, ако в този период не му отпаднаха голям брой телета, отглеждани в бокс в обора. Новородените телета бяха изнесени в клетките, които са сложени в една ябълкова градина. С голямо недоверие сложи в кофичката цяло царевично зърно. Няколко дни подред непрекъснато се въртеше покрай телетата да види дали в изпражненията няма зърна. За негово голямо учудване нямаше. След това сложи и специалната гранула за телета до три месечна възраст. Резултатите – край на диариите, край на умрелите телета, пълни клетки с жизнени телета. Вече наизуст знае статията на Арбов за отглеждане на телета. Закон във фермата е телето от 20 до 40 да не се закача за нищо – край на маркирането, ваксинирането, местенето, обезроговяването.

     При осигуряването на грубите и зърнени фуражи в района няма проблем, проблема е в приготвянето на сенаж или силаж, защото Балчев чувства, че кравите му имат още потенциал. Фермата е под селекционен контрол, то няма и как да не е, все пак е с една от най-високите млечности в асоциацията. Вечер семейството преглежда новините в животновъдните сайтове или някои новости.

Щом тази година издържахме, то какво ли нямаше -дерматит, син език, ваксинации, дезинфекции, ниски цени на млякото, проверки една след друга, че някои път и по две . Значи няма отказване.
    Сега ще обърна внимание на себестойността на продукцията, щом продажната цена не ме  удовлетворява ще се опитам да намаля себестойността. Дали ще увеличавам млякото или ще внедря новости, времето ще покаже. Времето е такова, че не може да се стой на едно място, трябва движение напред.

Завърши своя разказ Костадин Балчев

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here