Най-добрите са кафявите

0

време за прочит: 3 минути

Имали сме щастието да се видим с немски фермери от „Кафявите.  Обикновено тези крави се развъждат в югозападните провинции, от Щутгард на юг. Обикновено стадата наброяват до 50 крави, фермерите се отнасят към тях като към деца. Глезени крави, ако искате да видите отидете в тези провинции.
Когато се говори за „смъртните” врагове – Симентала и Холщайна, обикновено Кафявите излизат да пушат цигара. Консерватизмът по отношение на породата е голям, и може би затова тя се развива много добре.
У нас също има, май две развъдни асоциации за Кафявата порода, които контролират 5 – 6000 крави и до тук.
Няма информация, няма статистика, няма резултати.
Само проби, изследвания, програми и проверки на квадрат.

Запознаваме ви с втория разказ на този “кафяв” немски фермер.


По-малко месо и мляко!

Това заглавие беше формулирано на тазгодишната Зелената седмица в Берлин от медиите. Така наречената EAT Lancet Commission  е разработила ежедневна диета, която ще спаси света, тъй като населението му се увеличава. Рецептата  е по-малко месо и по-малко мляко за сметка на повече зеленчуци, плодове, бобови растения и цели зърнени култури. За месото необходимата дневна дажба възлиза на 7 грама говеждо и/или агнешко и 7 грама свинско месо, което е равностойно на кюфте. Всеки, който откаже да яде месо 6 дни в седмицата, все още може да очаква с нетърпение неделята. За млякото, учените все още са малко по-щедри. Дневната дажба тук е 250 г мляко, което съответства на една голяма чаша.

Какво означава това за селското стопанство?  Богатите страни ще продължат да консумират и унищожават нашата планета за сметка на развиващите се страни. Но това няма да се получи в дългосрочен план. Полевите култури ще трябва да осигурят бобови култури, плодове и зърнени храни за консумация от човека. В обработваемите площи, това ще доведе до спад в животновъдството. Кафявата порода  ще се справи добре с тази ситуация, ако успеем да я увеличим.

Braunvieh има най-добрите основи на всички породи и това, което е още по-важно. За да разберете, какво искам да кажа, трябва да наблюдават кафявите швейцарски, Симентала и Холщайна на  пасище.  Когато животните се движат, разликите стават ясни.  Fleckvieh изглежда по-добре, но дори и тук липсва някакъв стил на елегантност, просто огромната маса пречи на това. Взаимодействието на скелета и мускулатурата при кафявите, дава естествена лекота, известна преди всичко от дивите животни, като антилопи, елени и зебри. В допълнение, черните копита на Кафявото говедо са по-твърди и по този начин  са по-малко склонни към болести и нараняване.

Издържа на високи температури.

Изменението на климата вече води до покачване на температурите. Преживяхме това много ясно миналото лято. Броят на топлинните дни достигна нови рекорди. Млечните крави са много чувствителни към топлина, не могат да се потят и акумулирането на топлина натоварва организма много. Инфекциите се увеличават, добивът на мляко намалява и раждаемостта е в застой.
Braunvieh се справя много по-добре с високите температури в сравнение с други породи, което е една от основните причини за високите стойности на износа за Северна Африка и Турция. Наскоро говорих с развъдчик на Холщайн, който също работи и с Кафяви крави.
“- Кафявият едър рогат добитък  стои много по-добре при високите температури   в сравнение с другите породи. Ако промените в климата продължат да се влошават, това също ще бъде основна точка за продажба на породата в Южна Европа”.

Най-доброто мляко

От млякото на Кафявата порода се произвежда най-доброто сирене и то не само с високото съдържание на протеин, но и с качеството на протеините. Делът на бета казеин ВВ е особено висок при породата, както и на протеина тип А2. Това прави млякото много по-лесно за храносмилане, отколкото млякото от други породи.

Робота е приятел на кафявите крави

Кафявата крава е родена за да се дои  на робот. Това се постига чрез  добрата форма на вимето, с нормални цицки, разположени като по учебник. Кафявият добитък, според моя опит, дава значително повече мляко в робота!

Перфектна органична крава

Биологичните крави трябва да могат да произвеждат висококачествено мляко от основната храна, за предпочитане на основата на паша, ​​тревен силаж и сено. Изключително високият генетичен потенциал, не е толкова полезен. Постиженията в диапазона между 7000 и 8,500 кг могат лесно да се доят и от  кафявите крави. Не количеството мляко за  лактация поставя натоварването върху кравата, а високата производителност достигната първите 120 дни след отелването.  Всеки, който иска да работи с Кафявата порода, трябва да знае, че младите му крави се нуждаят от време. Ако той им осигури и генетичната подборка, високите средни стойности също са възможни с Кафявото говедо.
Просто трябва да ги милвате, и не само  младите крави, но и възрастни крави от 3-та до 8-ма лактация също са много чувствителни.

В този контекст, не разбирам, защо малко по-леките млади крави, с добри малки вимена и умерено представяне (24 – 26 кг) не са толкова търсени на пазарите на животните за разплод.

Щастлива крава

Щастливата крава, каква трябва да е тя?
Разбира се, оборът, отглеждането и храненето, играят важна роля. Но какво  помага на кравата от породата Холщайн, отглеждана дори в най-красивия обор, когато тя след трето си теле, за да даде 60 кг мляко дневно, непрекъснато е с изпъкнали млечни кордони и бързо амортизиращи се кръвоносни съдове.  Какво помага на кравата от Симентал, ако тя тежи 900 кг, след третото си теле да пристъпя тежко. Това са крави, които се нуждаят от баланс! Баланс между възраст, тегло и размер, баланс между приема на фураж и ефективността.
Braunvieh има този баланс и ние трябва да направим всичко по силите си, за да го запазим.

Имайки в предвид, че употребата на  антибиотици през следващите години ще бъде ограничена от законодателя, тогава породата гарантираща  здрава и дълголетна крава получава напълно нова стойност.

Най-добрите крави в света

Беше важно за мен  да изброя предимствата на Кафявата порода и да разкажа, че би било полезно да се борим за по-нататъшното и развитие и поддръжка.
Braunvieh е много съвременна порода с предимства, които днес ценим твърде малко.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here