Да си крава в Германия

0

Govedovad.com:  През последните години се говори непрекъснато за хуманното отношение към кравите, комфорта в оборите, стигнахме и до пускането на музика и то на великите Щраус и Моцарт, в името на това кравите да дадат повече мляко.
Във връзка с многото подобрения направени от германските кравари за подобряване ”жизнения стандарт” на кравите , те казват, че сега е най-добре да си крава в Германия. У нас спокойно си слушаме тези нови, които са ни като далечни изисквания и мислим, че може  да минем метър. Това няма как  да се случи и всеки фермер трябва да знае, че все повече ще бъдат изискванията в тази връзка.
Сега всички роптаем срещу прословутия чл.137 от ЗВМД. И ние не знаем защо. А причините за да се чудим, какво да правим сега са прости и ясни.
Първо нашата вяра, че баш на нас няма да ни се случи и ще се оправим по някакъв начин и второто е, че играта на компромиси от всички управляващи – уж в името на фермера, да се отложат за известно време исканите изискванията.
Заради тези компромиси и игра на електорат, сега ще плаща само един – това е ясно фермерът.
Сега да видим, какво са направили в тази връзка германците.


Мотото за подобряване живота на кравите е: „Комфорт на кравите“ в обора трябва да се разглеждат  като икономически фактор. Икономическата рамка за млекопроизводителите в Германия обаче остава трудна.

Около 4 милиона млечни крави живеят в около 60 000 ферми в Германия. В чисто математически план 67 крави се отглеждат във  ферма.

Една четвърт от всички немски млечни крави живеят в Бавария. В зависимост от региона доминират различни раси, всяка с различни характеристики и изисквания. Почти половината от животните принадлежат към холщайн-фризийската млечна порода говеда. Те се пазят главно в Северна и Централна Германия.
Сименталните крави съставляват около една трета от популацията. Използват се както в производството на мляко, така и в месо и се срещат главно в Южна Германия.
Другите породи, широко разпространени в Германия, включват Red Holstein, Brown Swiss, , Angler и Vorderwälder.

Средно в Германия млечната крава има теле на всеки 13 месеца.  По този начин немските млекопроизводители доставят 32 милиона тона мляко в мандрите всяка година.

Германските млекопроизводители също се занимават интензивно с темата за хуманното отношение към животните – и плащат много за това. Цифрите от икономическия барометър за селското стопанство показват, че в близкото минало земеделските стопани са инвестирали между три и четири милиарда евро годишно в преобразуването или изграждането на обори  и съвременни технологии за тях.

Пътят към подобна модернизация обаче често е скалист: понякога липсват финансови средства, понякога пространствените условия в една ферма затрудняват обновяването – или властите отказват да одобрят проекта.

Независимо от това, около три четвърти от млечните крави в Германия вече се отглеждат свободно. Връзването, което беше правило в по-ранни времена, пада непрекъснато. Само през последните петнадесет години броят на стопанствата, които отглеждат животните си по този начин, е намалял с около 75 процента в цялата страна.

Независимо от начина на отглеждане, повече от 40 процента от млечните крави в Германия редовно пасат на пасище.  Икономическите рамкови условия за млекопроизводителите в Германия обаче са и ще останат трудни: От отварянето на селскостопанския пазар в ЕС производителите трябва да се борят със силно променливи цени. Освен това политиците постоянно налагат нови изисквания на фермерите за производство, като настоящата наредба за торовете.

Само през последните десет години броят на млекопроизводителите е намалял с около една трета – и структурните промени вероятно ще продължат. По-рано екстензивното млекопроизводство вероятно ще се измести в бъдеще към така наречените предпочитани места в северната и южната част на Германия, където расте достатъчно трева, която може да бъде храна за животните.

 (Източник: AMI)

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here