Доим 700 крави за 90 минути

0

 Govedovad.com: Преди известно време посетихме една семейна ферма в Германия, провинция Олденбург – Меката на млечното говедовъдство. Фермерът ни разказа за семейството си и завърши с това, ” синът му учи в животновъден техникум и в момента е на работа за два месеца в една говедовъдна ферма на 500 км от нашата ферма, при един от най-добрите германски фермери. Когато си тръгне от там, колегата ще  даде един запечатан плик на сина ми, за мен. В плика има писмо в което, колегата е написал къде са минусите в подготовката на сина ми”. Така  се работи  по отношение на младите, които ще ги заместят, завърши историята този фермер.
Сега ще имате възможността да прочетете една подобно история.


 Студентката по агрономия Катрин Мюлер и приятелят и Саймън Кюнг пътуват до Шотландия на стаж във ферма, в която се отглеждат 700 бр млечни крави.. Какво разказа Катрин.

Фермата  е на Майкъл Кайл. Той е собственик и управител. Освен него във фермата работят  още един щатен служител, на който помагат трима студенти. Отглеждат се 700 крави – кросбредни и Джерсей.  Целогодишно са на пасище от  3800 декара и влизат в открития манеж през дъждовните зимни дни.

 – ” По време на сутрешното доене участваме трима. Един човек кара кравите от двора до карусела и след това обратно. Това е работата на пълни обороти по време на доенето. Вторият човек поставя доилните апарати на кравите. Третият човек е в другия край на въртележка. Той контролира доенето. Ако апарата или някоя от чашките падне, те трябва да сложат веднага.
След това роботът за пръскане на цицките се грижи за кравите, малко преди те да напуснат въртележката. Роботът е особено голяма помощ за нас. Ръчното пръскане от общо 2800 стискания на пулверизатора би отнело много време. Това дезинфекциране на цицките действа и срещу болестите на мастита. Наскоро апаратът за пръскане се развали и броя на соматичните клетки веднага се увеличи.
Кравите трябва да „включат” заден ход след свалянето на апарата и дезинфекцията на цицките. Те  нямат проблеми да вървят назад. Но някои от тях се спират на изхода от въртележката и искат да направят още една обиколка. Привлича ги концентратът, който се добавя автоматични.  В момента на кравите се дава по един килограм концентриран фураж всяка сутрин и вечер.

Опорната врата е също толкова ценна, колкото и робота за концентрат. Това е подвижна бариера и леко натиска кравите към въртележката. Този процес се извършва ръчно. Автоматизацията би била възможна, но опасна. Кравите може да се наредят прекалено плътно, а в този сектор стресът за кравата е табу. Ако кравите не са стресирани, има добър поток от мляко. Взаимодействието без стрес е особено важно във фермата. Кравите рядко се гонят тук. Те трябва да ходят самостоятелно със своето темпо до въртележка и обратно към пасището.

До пасището кравите стигат по прокар, където е имало много камъни и съответно поражения на копитата. Собственика  ни казва щастливо: „ Ние  покрихме пътеките до пасищата с изкуствени ивици от трева, и здравето на копитата се подобри. Разходите за лечение на болестта на копитата са скъпи и отнема много време. Кравите без стрес също са по-приятни за доене и могат да бъдат разпознати по по-високия млечен добив.

Вечер трябва да сме  четирима души за процеса на доенето. Причината за това е по-бързата скорост на въртележката. Темпът се увеличава поради по-ниския млечен добив на кравите. Един човек  твърде бавно поставя апаратите на кравите поради високата скорост. Има 6 секунди, за да сложите доилния апарат на кравата. Най-бързо регулируемото въртене на въртележка отнема осем минути. През това време се доят 80 крави. За един час и половина се доят 700 крави. Невероятно, но факт!

Производството на мляко с идването на есента намалява все повече. Темата за доене на кравите само веднъж на ден през този период, винаги е била актуална. Добивът на мляко все още е 15 килограма от крава на ден. Доенето веднъж на ден има много предимства – според собственика. Продължаването на доенето два пъти на ден означава закупуване на фураж. Млечността трябва да остане стабилна. Всички още не знаем дали покупката на допълнителна храна ще се изплати”.

Изчисленията се правят в офиса на мениджъра.

Катрин Мюлер и нейният приятел са завършили селско стопански техникум и сега  и учат агрономия в Бернския университет – селскостопански науки. И двамата са големи приятели на природата и се радват да работят с животни.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here