Холщайн генетиката на Австрия

0
време за прочит: 2,5 минути
Govedovad.com: В нашия материал –

Кравата Нели с вълшебно производство от 200 000 кг мляко

 ви представихме бабата рекордьорка на Австрия.
Всъщност, какво знаем за говедовъдството на Австрия. Може би повече знаем за Виена, Пратера, виенското кафе и ски пистите. Оказва се обаче, че Австрия е изключително говедовъдна държава. Не случайно във всяко европейско първенство било на Холщайна, Симентала или Кфявото говедо, австрийците винаги вземат призови места. Не  гледайте, че  фермерите ходят с къси кожени тиролски гащи с тиранти и шапки с пера. Хората вероятно си знаят работата и сами ще се уверите след като прочетете материалът.
 В световен мащаб в момента има 24 крави с производство на мляко през целия си живот  от над 200 000 кг мляко. В тази  класация  Австрия е в центъра на вниманието. От тези 24 крави три са от Австрия, а две от тях все още са живи.  Това са Нели и Моника EX-90..
Третата крава  е може би най-важната, защото тя е от Червения Холщайн – Petra EX-90 от Тирол, и е  единствената червена крава Холщайн в света с това великолепно житейско постижение.
Избраната топ генетика и доброто взаимодействие между фермерите и развъдните асоциации са важен компонент за постигането на печелившо стадо.
В Австрия вече има 1327 холщайнски крави с  производството над 100 000 кг мляко, от които 278 в момента са все още живи.
Холщайнската популация в Австрия включва 52 000 крави регистрирани в Родословната книга.
В тази група на рекордьорките влиза и кравата Рудолф Хаити. Тя постига през целият си живот производството на 200 080 кг мляко с 3,79% мазнини и 3,17% протеин.Това я прави първата крава в Швейцария, която надмина летвата от 200 000 килограма. Кравата Хайти , , почина през декември 2019 г. на 21 години.
 Тя е  олицетворявала всички характеристики, които един фермер  би искал да постигне и с другите си крави. Това, което Хаити е постигнала в живота си, е уникално, имала е  късмет и шанс.  Последно се е отелила през февруари 2014 г., и е  дала над 47 000 кг мляко за тази лактация. И то винаги качествено.
.
.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here