Породата на 2020 г – Фризийско-холандското говедо

0

време за прочит: 2,5 минути

Не си мислете, че само у нас има автохтонни породи. Така е във всички държави на ЕС и те се ползват с по- специално внимание. В Нидерландия има повече от 90 редки породи нидерландски селскостопански животни, които попадат под грижите на SZH – Фондация за редки домашни животни. Всяка година, фондацията избира една от тези породи, като Порода на годината, за да постави тези животни и техните стопани в светлината на прожекторите. Освен това, в сътрудничество с организацията на породата, се разглежда организацията от дейности, желания и възможности за провеждане на изследвания и възможности за популяризиране на породата.

За 2020 г за порода на годината е избрана породата Фризийско-холандско говедо. Това говедо е било млечното говедо на Холандия до средата на миналия век. Добрите му качества предлагат много възможности за подобряване на говедовъдството-млечното.

Около 1750 г. повече от 100 000 крави загиват за много кратко време. Поради чумата по говедата, животните са докарани в Холандия от Ютланд и Германия. След няколко поколения целенасочена селекция, тази новосъздадена популация на черно-бели крави е прераснала в много популярна порода млечни говеда – Фризийско-Холандските.

 Около 1900 г. холандската крава става много популярна в чужбина заради високото си производство на мляко. Особено голям е интереса към нея в Северна Америка и голям брой крави заминават с корабите за там. През 1904 г. Холандската родословна книга за животни (NRS) решава да регистрира изключителните качества на това говедо.

Холщайнът – такъв какъвто го познаваме днес, произхожда от фризийско-холандски животни, които са били изнасяни в Северна Америка в края на деветнадесети век. До средата на миналия век 70% от холандския добитък се състоят от фризийски холандски говеда. Сега само един процент принадлежи към тази порода. Холщайн-фризийците имал повече от 1 милион чистокръвни женски разплодни животни записани  в родословната книга. Сега обаче техния брой е повече от скромен –  регистрирани са само 2113 женски разплодни животни. Породата Холщайн-фризийски се превърна в глобално доминираща порода, поради успешната селекция за производство на мляко.

Устойчива крава с двойно предназначение

В наши дни фризийско-холандските говеда дължат до голяма степен на оцеляването си на група животновъди, които винаги са вярвали в ползите на породата. Фризийско-холандски добитък е порода с двойно предназначение с акцент върху производството на мляко. Те са мощни говеда с ефективно управление на храненето, здрави крака и копита, подходяща мускулатура и солидно виме с добре оформени и добре поставени цицки. Фризийско-холандската крава има компактен външен вид с височина на холката приблизително 138-142 cm.
Средното производство на мляко е 7 000 кг годишно (варира от 5 500 кг в дажби без концентрати до повече от 9 000 кг при интензивни дажби). Тревата преобладава в повечето дажби. По-ниското производство на мляко на животно се компенсира от по-високите компоненти, т.е. отлична плодовитост и по-добро производство на месо.

Източник: NRS

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here