Брюксел ще помага на пчеларите

0

време за прочит: 1,5 минути

Govedovad.com: Преди две години Брюксел също с широко отворени шепи обеща помощи за овцевъдите. Днес обещава на пчеларите. Понеже имаме много наши овцевъди и говедовъди, които отглеждат пчели, чрез тази статия ще се опитаме да им вдъхнем малко надежда за светлината в тунела.

Румънската „стрела”, евродепутата Даниел Буда, отново „атакува” ЕК с искане приоритет за пчеларите. В неговото писмо се казва:
– През настоящата година неблагоприятните метеорологични условия  генерираха намаление на добива на мед 15- 20% за много страни от ЕС. Например в Хърватия беше обявено състояние на природно бедствие, след като бяха открити килими от мъртви пчели. Тази година донесе редица предизвикателства пред пчеларите, като европейското производство на мед е компрометирано. Въпросите бяха зададени изпълнявайки всички процедури и съответно получих отговор еврокомисар  г-н Януш Войчеховски
– „За да спре загубата на биоразнообразие, Комисията ще предприеме стъпки за намаляване до 2030 г. на цялостната употреба на химически пестициди и риска, който те представляват, както и използването на по-опасни пестициди до 2030 г. Понастоящем ЕС подкрепя пчеларския сектор в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП), по-специално чрез национални пчеларски програми. Тези програми съдържат осем мерки, ясно фокусирани върху подобряването на общите условия за производство и търговия с пчелни продукти, като техническа помощ за пчеларите, мониторинг на пазара и борба с агресорите и специфичните за кошера заболявания. Освен това, финансирането се предлага да се увеличи от 40 милиона евро на година до 60 милиона евро. / година (удвоено с национално съфинансиране) “,

За информация на нашите пчелари, в Румъния помощта де минимис за пчеларите за сега ще е 25 лей /10лева/ за пчелно семейство. Помощта се дава за компенсиране на ефекта от неблагоприятните хидрометеорологични явления, проявени между март и май 2020 г. върху пчеларския сектор.

 Даниел Буда

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here