Срещу лъвове – с рисунки на задните

0

В делтата на Окаванго в  Ботсвана намираща се в Африка, през последните четири години има много специални крави. Те имат лице, изрисувано на задните си части.
Не е шега.
Собствениците на стада говеда просто нарисували две големи очи, по едно на всеки заден бут. Тогава опашката на кравата изглежда като нос.

Разбира се, всичко това не е инициатива на собствениците, а тест приложен на 2 061 крави. Идеята на  теста е да се прецени дали очите върху задните части на кравите могат да имат възпиращ ефект върху хищници, като лъвове или леопарди. За целта били нарисувани очи на определен брой от животните, на други сложен  просто знака “х”, а някои останаха непроменени.

Акрилната боя се нанася върху дупето на кравата с помощта на шаблони от пяна, които изглеждат като очи. Това е за объркване и възпиране на хищниците.
Резултати след четири години: 15 от 835 неоцветени крави станали жертва на хищници, 4 от 543 говеда с “х” също били убити, но всяко едно от 683-те животни с рисунки на очите все още било живо.

Въпреки тези положителни резултати, ръководителят на изследването – Нийл Джордан от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, остава предпазлив. Той смята, че ако стопаните рисуват очи на гърба на всички крави, хищниците биха могли да разберат, че очите не са истински. Само докато има крави без очи зад гърба си, казва Нийл, хищниците биха могли да прибегнат до тях и да пощадят тази с очи. Поради това той предлага фермерите да поставят очи на задниците  на най-ценния си добитък.

източник: ВВС

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here