Биволското сирене на Русия

0

Време за прочит: 2 минути

До скоро в Русия, за овче и козе сирене бяха чували някои които са летували в България, Гърция и още няколко страни. За биволското сирене, доскоро се знаеше само от книгите, а от известно време може да се намери моцарела във всички луксозни магазини в страната. Преди няколко месеца Govedovad.com също писа за новия проект наречен „Бъфало”. От името можем да разберем, че става дум за биволи.

В Русия само няколко малки ферми отглеждат биволи за производство на мляко. Скоро обаче в Московска област ще се появи предприятие за промишлено производство на биволско мляко. В градския квартал Наро-Фоминск на Московска област се изгражда първия в света комплекс, където ще се комбинира развъждането на млечни крави и млечни биволи и това е първия в Русия индустриален комплекс за развъждане на биволи.
По план капацитетът трябва да  е 2400 глави Холщайн  и 900 глави биволици. Ще бъдат построени две ферми за биволиците и кравите, което си е съвсем в реда на нещата. Обсъждан е въпроса дали животните да се отглеждат в един район, но имайки се в предвид, че биволите са по-големи и по-силни от кравите, въпреки, че имат по-малко тегло, самият комплекс трябва да е построен от здрави материали.

Друго предизвикателство е промишленото доене на биволи. За да се запознаят с технологията, специалистите, които ще работят в комплекса са посетили  България и Сицилия, където биволите се отглеждат индустриално, макар и в много по-малък брой, отколкото се планира в Русия.

От гледна точка на производствените разходи, биволското мляко ще бъде по-скъпо от кравето. При равни разходи за поддръжка, биволите произвеждат значително по-малко мляко от кравите, но съдържанието на мазнини и протеини е много по-високо. Този проект първоначално е определен за 3,2 милиарда рубли, но с промяна в обменния курс на рублата и използването на по-високотехнологични решения, цената ще нарасне до 5,5 милиарда рубли.

Биволското мляко ще се използва за производството моцарела, опирайки се на опита на компанията Umalat, която е партньор на руския проект Buffalo и разполага с най-модерното предприятие за производство на меки сирена в Европа. Сега в Русия няма предприятия, произвеждащи сирена от биволско мляко. А в света като цяло, моцарелата от биволско мляко се произвежда главно по занаятчийски начин, а не в промишлени предприятия.
По своя състав биволското мляко е много здравословно и съдържа много протеини, съответно сирената, направени от него, могат да бъдат отнесени към сегмента на здравословното и спортно хранене, а търсенето на този сегмент от продукти от потребителите нараства.
Съответно търсенето на биволско мляко от производителите на сирене също ще се увеличи. Затова имаме доста амбициозни планове за разширяване на производството на биволско мляко в бъдеще

Източник “РУССКИЙ БУЙВОЛ

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here