Симентал с много мляко – това е формулата

0

време за прочит: 2 минути

Govedovad.com: В района на Сандански, живеят и работят едни от най-добрите говедовъди в страната, отглеждащи говеда за месо. Технологията на отглеждане, макар и силно казано, е подчинена най-вече на климатичните условия, изискванията на клиентите и пазара.

Ядосват се, че не могат да участват в програмата за селекция, защото клиентите им търсят най-вече кръстоски Лимузин – искат да са с червен цвят на косъма. Опитвали са се не еднократно да отглеждат и чисти породи, но не се получава през летния сезон, когато животните са на над 1500 м височина в планината. Знаят всичко за месодайните говеда и е приятно да се водят разговори за това с Велин, Емо, Ники и другите момчета.

Тази статия е специално за говедовъдите от Сандански.


Швейцареца Петер Кнусел отглежда говеда от породата Симентал за месо. И то успешно. Със своите телета той постигна най-висок дневен прираст на тегло от всички ферми на Симентал включени в родословната книга на кравите с бозаещи телета в Швейцария през 2019 г. със средно дневен прираст от 1644 гр.

С  бик Uno, роден през 2009 г., той постави рекорд със 1970 гр. на породата Симентал. Днес Uno е на 23-то място сред  12 947 сименталски говеда, които са претеглени за всички времена откакто се контролира този показател в Швейцария, включително животни, които не са включени в родословната книга. Сред животните, вписани в родословната книга, Uno е на трето място и следователно все още е на подиума.

Средното живо теглото при отбиването на телетата във фермата на Кнусел е било 373 кг през 2019 г. А що се отнася до репродуктивните показатели на 25-те крави, животновъдът е на преден план със средна възраст на първо отелване от 25 месеца и интервали на отелване от 366 дни. Също толкова впечатляващи са средните оценки за линейно описание.

Фермерът няма време да е цял ден при кравите. В допълнение към отглеждането им, той и семейството му организират парти събития в хижата на фестивала “‘Näscht”. Много е погрешно, когато наши животновъди се върнат от Европа и кажат-ама те отглеждат по 20-30 крави и си живеят, като царе от субсидиите. Няма такова нещо.

Фермерът отглежда крави 30 години и през това време си е изяснил кое е важно за успеха. „Моята цел са крави със средно тегло  около 800 кг. За целта разчитаме на изкуствено осеменяване и кръстосване  международни бикове с доказана генетика”.

Въпреки това, една пета от кравите му носят код 60, което означава, че те са чиста швейцарска генетика, а останалите животни също имат малко швейцарска кръв. Швейцарските бикове предават повече мляко, хубаво виме и добри крака. Това също се брои. Той е  убеден, че млечността на кравите е от съществено значение за доброто ежедневно наддаване на теглото при телетата:

Всеки ден, дори през лятото,  животните, които не са на пасището,  ги храня със сено. Телетата и прясно отелените крави получават малко зърно. През зимата животните получават тревен силаж, сено, и малко царевица.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here