И при телетата има “мамини дечица”

2

време за прочит: 1,5 минута

Децата, които до голяма възраст  се държат за полите на майките си, често ги наричаме „мамини дечица”.

Оказа се, че това е така и при телетата.

По големият им престой с майките, след това се превръща в голям проблем за фермера.
Всъщност ние ви предаваме разказа на един млад млекопроизводител от Холандия. „Преди няколко години оставих случайно  три телета  при майките им.  И това им се отрази добре. Те бяха силни телета, които се развиваха по-бързо от другите. Освен това,  се адаптираха в новата обстановка без проблеми, влизането в стадото стана без сътресения. И тъй като обичаме да работим с животни, които имат характер, заедно със съпругата ми, решихме  да не отбиваме всичките 35 телета, а да оставим  3 с майките.

Тези 3 телета, след като ги отделихме от майките им, се оказаха неуправляеми. Нашите животни се отглеждат пасищно, което означава, че трябва почти всеки ден да преместваме кравите. Това обаче означава и много труд, защото тези мамини дечица, станаха толкова страхливи и диви, че по цял ден тичахме да ги заведем на определеното за деня пасище.

“Дивите” телета сега ходят, заедно с кротките фризийски крави на пасището.
Фермера се надява, че с течение на времето животните ще станат по-социални.
“Разбирам все повече и повече, че е по-добре  телетата да израстват сами. За да станат по-социални.  Във всички случай, вече няма да  оставяме дълго време телета с майките. Съветвам това  да не правят и другите колеги.”

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Този фермер може би разбира много от говеда, но не разбира нищо от поведение на животните и в случая как се отразява израстването на едно новородено заедно с майката и как – в отсъствието на майката.

    Всъщност, изхождайки от факта, че тук всичко се свежда до консуматорското отношение на човека към животните, а не до техния нервно-психологически комфорт, написаното си е баш на мястото. Затова отделяйте телетата от майките още с раждането им и да не ви пука какво става както в техните мозъци, така и в мозъците на родилките.

    Важното е да изцедим кравите колкото може повече, а в утрешния ден да превърнем телетата в роботи за мляко.

  2. Има ,има. Ние имаме една крава , и неиното теле ,което вече и то стана крава, и майка и и дава да бозае още. Крава , бозае от крава. И се налага да ходи със щипка на носа против бозаене. Ако се отделят по време на пашата , докато се намерят голямо мучене пада. Нищо ,че след маминото теле , кравата се отели отново.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here