Учим телетата да използват тоалетна

0

На пръв поглед невъзможно, но щом кравите се научиха да се доят  от робот, защо не пък телетата да не използват поне за уриниране тоалетна.Всъщност темата не е нова. Преди известно време публикувахме информация за разделянето на урината от изпражненията –

Направиха тоалетни за крави

 Сега  институтите в Целе и Лайбниц (FBN)  провеждат опити в тази насока и съответно публикуват първите резултати.

Повечето от нас имат домашните любимци и знаят, че повечето от любимците се научават да не правят поразии в къщата или апартамента. Дори има и  обучени домашни прасета, които спазват реда в къщата..

Ситуацията с кравите е съвсем различна, се казва в изявление на Института по биология на селскостопанските животни в Лайбниц (FBN). Те използват за тоалетна, където и да се случат. Това продължава да има отрицателни последици за околната среда и самите животни. Получените емисии на амоняк са свързани с климата.

Ако добитъкът използва тоалетна, където урината и изпражненията ще се разделят, емисиите могат да бъдат значително намалени. Според изследователите, мръсният обор също има неблагоприятен ефект върху здравето на копитата и вимето на животните. Трудът за почистване също е значително по-голям тъи като, възрастната млечна крава произвежда средно 20 до 30 литра урина и 30 до 40 кг изпражнения на ден.

Изследователите заключават, че добитъкът също има разузнавателна и неврофизиологична основа, за да завърши изхвърлянето на урината и изпражненията  в тоалетната.  Обучението се провежда в тоалетни, специално изградени за телета, които са покрити с пропускливо зелено покритие, което също действа като предпазител от пръските. Екскрецията с урина извън тоалетната се наказва с кратък душ, докато тези, които свършат работата в тоалетната  се награждава след отделяне на урина.

„Сега може да се отговорим на този въпрос с оскъдно да, както показаха настоящите експерименти с телета. Методът на обучение, който се основава на награда за желаното поведение, се доказа. Ако наистина бихме могли да използваме интелигентността на животните, за да създадем тоалетни за крави на практика, всички биха били от полза: кравите, собствениците на животни и околната среда“, казва координаторът на проекта.

Източник: FBN

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here