Драконовият плод – Питахая

0

време за прочит: 3 минути

Питая, срещано също като питахая и драконов плод, е общото название на плодовете от някои видове кактуси. Питахаята има красиви големи ароматни цветове, които могат да се видят само нощем, поради което понякога е наричана „кралицата на нощта“ или „лунно цвете“. Среща се предимно в Югоизточна Азия и Южна Америка, но произлиза от Мексико.

Плодът има продълговата форма, с яркочервена и гладка кора, с малки зелени израстъци или жълта грапава кора с леко бодливи израстъци.

Месестата част на жълтата разновидност е бяла, а и червено–бяла или цикламено-червена, сочна и умерено сладка, с множество малки черни семенца, които не винаги са ядливи.
Плодът няма ясно изразен аромат. Видът Hylocereus се култивира в Северна и Южна Америка, както и във Виетнам.
В Австралия е внесена от Колумбия.

Хапка от тази питателна тропическа суперхрана може да достави изобилие от безценни хранителни вещества за човешкото тяло.

Над 80% от съдържанието на питахаята е вода. Богата е на витамините С и Е, минералите цинк, магнезий, фосфор, калций, флуор и т.н. Съдържа ненаситени мастни киселини – палмитинова, стеаринова, олеична и линолова киселина. Драконовият плод е богат на фибри и антиоксиданти.

Макар и екзотична храна, консумацията и е безопасна дори за бременни и кърмещи майки. Плодът е изключителна съкровищница на витамин С.Антиоксидантите са от съществено значение за поддържане на стегнатия вид на кожата.Освен витамин С, драконовите плодове съдържат каротин, който е известен със своите анти-канцерогенни качества. Ликопенът, отговорен за червения цвят на суперплода, е доказано свързан с понижаване риска от рак на простатата.
Драконовите плодове могат да подпомогнат сърдечното здраве, тъй като понижават нивата на лошия холестерол. Изследване от 2010 г, публикувано в списание Pharmacognosy Research, показва, че  консумацията на питая, води до намаляване риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и  високо кръвно налягане. Този екзотичен плод също е добър източник на мононенаситени мазнини, които помагат да се поддържа сърцето ни в добро състояние.

Високото количество фибри  в този екзотичен плод може да помогне стабилизирането на кръвната захар.  В същото проучване в списанието, цитирано по-горе (Pharmacognosy Research),  учените откриват, че драконовият плод  има ценен ефект върху окислителния стрес  при диабетни плъхове. Това предполага, че редовна консумация на плода може да бъде полезна за предотвратяване на общите  проблеми, свързани с диабета.

В Тайван, например,  диабетиците използват драконовия плод като добавка към ориза, за да го обогатят с диетични фибри.

Хранителни стойности в 100 г питахая:
 36 ккал; 1 г белтъчини; 7 г въглехидрати; 0,4 г мазнини

Как се консумира питахая?
Питахаята се консумира силно охладена, като се разделя на две и се дълбае с лъжичка. Добавя се към плодови салати, сладоледи, фрешове и коктейли. Най-разпространена е консумацията на плода охладен и с малко лимонов сок.

Мекият аромат е подходящ за направа на вино, а цветовете й – за чай. На хладно място зрелите плодове могат да се съхраняват около седмица, а по-слабо узрелите – до 12 дни. Екстрактът от питахая се използва успешно в козметиката.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here