Кога юницата става крава

8

 

 Да повдигнем този въпрос, ни даде повод разговора с наш фермер, който дойде специално в редакцията на сайта Govedovad.com, още в първите дни на новата година, и започна така:

– Да се смееш ли, да плачеш ли. Колкото искаме ние фермерите да сме редовни, все става нещо, което ни кара да заобикаляме коловоза. Много трудно, много бавно се „превъзпитахме“ да изпълняваме всички изисквания в говедовъдството. Когато не изпълнявахме бяхме глобявани, наказвани, но пък и печелехме  по някой път.
С течение на времето обаче  се научихме, че за да сме на ниво, трябва да изпълняваме всичко, което ни кажат контролните органи и експертите по отглеждане и хранене на говедата. Слушахме лекции и на германци, на американци, канадци и на наши специалисти.

Разбрахме, а вече и се уверихме, че всичко започва от телето.

Отгледаш ли го добре, можеш да  заплодиш юницата на по-ранна възраст и съответно да почнеш да получаваш мляко с няколко месеца по-рано.
Това го направих с времето, успях да отгледам добри юници, заплодих ги в по-ранна възраст и първата се отели на 22 месеца и 20 дни. Като изпълнителен фермери вече, подадох известие в дву-дневен срок до обслужващия ни лекар. Изненадата дойде от него, като ни каза, че системата не приема законно новороденото, въпреки, че има майка и баща /също от изкуствено осеменяване/.
Както казах, през последните години съм много изпълнителен, (казвам го без да скромнича, защото това ми коства много труд, нерви и най-вече постоянство) и прескочих до Областната ветеринарна служба. Там също системата не приема новороденото теле.

Оказа се – това го знаят наизуст всички говедовъди – че юницата е юница, докато навърши 24 месеца.

След, като стане  36 месеца и въпреки, че не е родила, тя вече е в група крави. Юница под 24 месеца, която е родила и на практика вече е крава, по документи не може да е крава. При вкарване телето в системата, тя не приема майката юница, защото тя, още не е крава по документи, а юница.
Юница пък има вече теле.
Да, ама телето не може да бъде вкарано в системата, защото няма майка, тя все още е юница и системата я изхвърля.
Да, ама ако ми дойде проверка и открият телето без номер, какво правим. Освен това очаквам да ми се отелят още 20 юници, които няма да са навършили 24 месеца.

Така че,  Govedovad.com бих Ви помолил да внесете повече яснота по този въпрос. Тръгнах по нов път и искам да спазвам правилата.
Няма да си пиша името, защото появи ли се в публичното пространство и проверките започват.
Чакам отговор”.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

8 КОМЕНТАРИ

  1. в системата юницата става крава на 24 месеца а за преодоволяване на системата не е трудно

  2. Няма кой да разреши тоя въпрс,тоя който го решава не е виждал животно на живо,работи с компютър.
    Лекуващия лекар е тоя кото влиза във фермата и знае състоянието на животните ви,но той няма права.Преди имах местни крави,те са по къснозрели,от ддадесет и четири месечна юница която още не е заплодена ми искаха 2 тона мляко .от няколко годони осеменява с бик”юДжерсей”/Монтерей и Лари/юничките са скорозрели и на 20-22 месеца са вече с теленца сега пък не ги признават за крави.Нама управия в тая държава.затова от ден на ден животновъдите остават все по-малко.

  3. А българските породи защо не ги ползвате, Сивото Говедо? Млякото сигурно е по-малко но си беше по-истинско пред 20-25 години.

  4. още по голям парадокс е че при заяваване по обвързана подкрепа за месо ..влизат и навършилите …8.месеца телета … много умници има там във софето

  5. а цигането като роди на 13 год. , системата дали ще приеме малкото цигле ! замислям се по този казус

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here