Клане във фермата

0

време за прочит: 2,5 минути

У нас предстой приемане на Наредбата за специфичните изисквания към производството на храни от животински произход в кланични пунктове. Целта е да се облекчат условията при клане на животни. Фермерите, без да са запознати с условията на Наредбата, защото тя е публикувана преди няколко дни, сякаш бойкотират тази мярка със слабото си участие.
Защо, нека те да кажат.

След маркирането и записването на индивидуалния номер на животното, следва неговото ликвидиране и сваляне номера от отчетност. Изисквания много, но трудно се получава на практика, къде да ти заколят животното, когато в много области няма кланици за ЕРД. Доскоро от Бургас трябваше да носят животните до Сливен или Стара Загора, защото и в Ямболска област няма кланица. Как няма да има виртуални животни, като не можеш нормално да си заколиш телето или кравата. Ще има такива, докато не се осигурят условия за клане или ликвидиране на животни, удобни и практични за фермера. Ще има сива икономика, ще има смяна на номера, ще има и виртуални номера.

В Швейцария от десетина години се работи по тези въпроси и вече са на финала. Оформя се и клане на пасището или във фермата

Все повече фермери искат да заколят животните си във фермата.

Промяна на наредбата легализира това в цяла Швейцария.

Има фермери, които колят животните си на пасището или във фермата си от 2015 г. – първоначално със специално разрешение, а от 2018 г. с десетгодишно фиксирано разрешение от Ветеринарната служба на кантон Цюрих.

Фермерът  затваря животното, предназначено за клане в падока, прострелва го от високо с куршум-болт, обезкървява го на място и носи трупа в кланицата, за да премахне вътрешностите и да го разпърчи. Всичко, от което се нуждаете, е лиценз за лов /когато се изстрелва болт не е необходим този лиценз/, специална транспортна количка и кланица с месар наблизо, за да може мъртвото животно да бъде обработено бързо и хигиенично.

Скоро ще бъде по-лесно да се получи необходимото кантонско разрешение за клане на фермата и пасищата в цяла Швейцария.
“Наредбата за клане и контрол на месото (VSFK) в момента се променя – след осем години упорито постоянство, убеждаване и сериозна работа от ферми и пасищните кланици с разрешителни. Регламентът ще влезе в сила през следващата година. Тогава всички животновъди могат да извършват клане на ферми и пасища – ако отговарят на разпоредбите и имат разрешение.

Поради интересът в края на годината ще бъде публикувана брошура от FiBL, която обяснява как точно да се получи разрешение. Друга цел на съюза за клане на ферми и пасища е евентуално да създаде етикет за клане на ферми и пасища. Етикетът – ако е създаден – трябва да съдържа строги изисквания за производството, клането и съхранението на месото. Това гарантира изключително качество по веригата на стойността чак до чинията на потребителя. От само себе си се разбира, че се използва цялото животно, от носа до опашката

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here