ПРОФ. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ, Д.В.М.Н: Официално потвърждение за първи случаи на Африканска чума при дива свиня във Федерална Република Германия

0

време за прочит: 3 минути

Вирусът на африканската чума по свинете (АЧС) е открит при дива свиня, намерена мъртва в окръг Бранденбург близо до германско-полската граница. Държавната лаборатория Берлин-Бранденбург откри специфични геномни последователности на вируса на АЧС в пробите, взети на място. Националната референтна лаборатория за АЧС към Института „Фридрих Льофлер“ (FLI) на остров Римс потвърди констатацията на 10 септември 2020 г. Това е първият случай на АЧС в Германия.

Взети са проби от кости от до голяма степен разложена труп. Следователно може да се предположи, че влизането е станало преди няколко седмици.

Според оценката на FLI, рискът от внасяне на патогена в Германия е класифициран като висок. Географското разстояние до последния потвърден случай на АЧС в Полша е само 30 км [18,6 мили]. Близостта до германско-полската граница от около 6 км (3,7 мили) прави влизане на мигрираща дива свиня напълно вероятно. Не може да се изключи пренасяне на вируса от хора чрез заразена храна. Местните ветеринарни власти сега трябва да вземат необходимите мерки. АЧС се разпространява в Евразия от 2007 г., достигайки през 2014 г. източната граница на ЕС. АЧС се разпространява на по-големи разстояния чрез човешки дейности като неправилно изхвърляне на замърсена храна. Това доведе преди това до огнища в Чехия и Белгия, но веднага трябва да отбележим, че и двете ЕО са успешно изкоренени, подкрепени от изграждането на огради. През декември 2019 г. Бранденбург издигна защитна ограда срещу АЧС на границата си с Полша, но въпреки това е намерен този заразен с вируса на АЧС труп на диво прасе.

Сега е изключително важно за фермерите стриктно да спазват биосигурността на фермите. Това предлага най-добрата защита срещу попадането на патогена в популациите от селскостопански животни. Правното основание за това е правилникът за отглеждане на свине.

Изследванията на диви свине, намерени мъртви за наличие на вируса на АЧС, трябва да се извършват интензивно на национално ниво. Такива трупове трябва да бъдат докладвани незабавно на властите. Това обикновено става чрез обаждане. Маркирането и географирането чрез този сайт [изпращане на координатите] са важни. Безплатното приложение за мобилни телефони „Tierfund-Kataster“ (регистрация на диви животни в Германия) на адрес https://www.tierfund-kataster.de/tfk/tfk_erfassung.php позволява удобно докладване и може да се използва и за изпращане снимка и координати към отдалечена база данни.

Изхвърлянето на потенциално замърсени свински продукти, като колбаси и месо трябва да се прилага по начин, който изключва достъпа на домашни свине. Превозните средства, облеклото, обувките и оборудването, които биха могли да бъдат замърсени по време на лов, например, трябва да се почистват и дезинфекцират.

Федералните германски провинции (“Bundeslaender”) са отговорни за прилагането на мерките за защита, предписани от законодателството за чумата по свинете, по-специално за установяването на зони с ограничен достъп и зони за наблюдение. Симулативни обучения за борба с АЧС са се провеждали в някои федерални провинции. Под ръководството на Федералното министерство на храните и земеделието се провеждат редовни срещи на работната група по текущата ситуация и проблемите за контрол на заболяванията.

В световен мащаб се провеждат изследвания за разработването на ваксина срещу АЧС, но тя няма да бъде използвана на практика в обозримо бъдеще. Резервоарът на вируса на АЧС е популацията на дивите свине. Вирусът на АЧС се предава от прасе на прасе и чрез замърсени с вируса предмети, превозни средства и хранителни продукти, добити от заразени животни. Вирусът на АЧС засяга само прасета (диви и домашни) и не може да се предаде на хората.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here