АНОНС – пропуснати статии от OVCE-KOZI.COM

0

Хранене и репродукция при овцете

Темата беше изключително интересна, защото фермерите виждат, че има застой на репродуктивните параметри в много стопанства в сектор. Така че интересът от разработването на нови методи за управление на репродукцията и от познаването на връзката и с други аспекти на управлението на стадото, като храненето, пряко заедно обуславят добрите резултати.

Испания – Овцевъдството с нов модел

Ваксините: ключът към превенцията при овцете

Професор Алфонсо Абекия говори за „Приложения на простагландин при дребните преживни животни“

Прочетете повече: ТУК


Овцата Джайдар

Четейки материалът ще забележите, че към селекционните признаци се слага и количеството мас – натрупани в опашката.
Какво става с тази мас. Преди години, по времето на пътуването до Казахска ССР да закупим цигайски животни за нашата страна, бяхме поканени в една казахска юрта. Попитаха кой е водача на групата и веднага на него и на домакина поднесоха в купичка приготвена специална рецепта порция мазнина от опашката. Хората си го смятат за деликатес и го поднасяха на най-важните хора.Така че, нямахме честа да опитаме този деликатес, но нашия водач, след това не хапна нищо два дни. Правилото беше, за да не обидиш домакина трябва да се изконсумира всичко от купичката.

Прочетете повече: ТУК


Водата и сушата – тука има, тука нема

Пристигаме в кафенето на Митака, от с. Злати войвода. На масата, след уморителната сутрин, когато са набрали и предали прасковите, трима земеделци си хапват сладко топли сандвичи с кашкавал и салам. Поканиха ме и мен, но им отказах, за което съжалявам сега, защото хората си ги хапваха сладко, сладко, след уморителните четири часа бране на праскови. Закачихме ги с репликата – а бе обществото чака от вас, фрукти, а вие си ядете сандвичите. Отговора бе – обществото да ни даде вода, да ни станат хубави прасковите и да му ги изпратим обратно.

Прочетете повече: ТУК


Овцевъдството – въпроси има, къде са отговорите

Овцевъдството е съвсем нормално да има проблеми. За 30 години сякаш не можахме да направим кой знае какво. Негативите определено са повече. Броят на овцете намаля от седем милиона на един милион. От НОКА казват, че от 120 хиляди овце, сега са останали номерата, т.е. – съществуват само виртуално. Съответно продукцията от овцете намаля и то драстично. Изчезнаха много от нашите новосъздадени породи. Няма ги и класическите руски породи. Няма ги и големите стада, в които имаше по-добри икономически условия за работа.

Прочетете повече: ТУК


Хранене на различни категории овце:

1 – част : Хранене на бременни овце
2 – част: Хранене на лактиращи овце;
3 – част: Хранене на кочове;
4 – част: Хранене на агнета и шилета за разплод;
5 – част: Угояване на агнета и шилета;


Д-р Георги Чобанов: Животни без идентификация не влизат в хранителната верига

Проверките на Българската агенция по безопасност на храните досега не са показали наличие на животновъди, които имат записани в информационната система стада, но не притежават животни. Това съобщи в предаването „Преди всички“ на БНР д-р Георги Чобанов, директор на дирекция “Здравеопазване и хуманно отношение към животните” в Българската агенция по безопасност на храните.

Прочетете повече: ТУК


Масленост при суровото краве мляко

Млечната промишленост все повече е склонна да възнаграждава литър мляко на производителя въз основа на качеството му. Сред основните критерии, използвани за изчисляване на крайната стойност на литър мляко, е съдържанието на мазнини. Това обаче не важи у нас. Млякото не се заплаща и по съдържанието на мастни вещества и протеин, така че по тези показатели е съвсем нормално да не се води селекция и основния аспект е производството на повече мляко. Това правило не важи за ферми, които захранват собствените си мандри.
Така че си разхождаме водата в цистерните по пътищата на България.

Някои фактори, които влияят на съдържанието на мазнини в маслото в млякото, не са контролируеми, но може да намали ефекта им върху процента на м.в. Това са:

Прочетете повече: ТУК


“Алфа комерс” ООД – Значение на протеина в дажбата на животните

От всички хранителни вещества, протеинът е с най-голямо значение за продуктивността на животните. Изчислено е, че от разходите за храна 70% са за осигуряване на енергия, 20% за протеин и останалите 10% за всички останали хранителни вещества. Отглеждането на високопродуктивни животни, показва, че изискванията към протеина, не могат да бъдат задоволени само и единствено от микробиалният протеин, което налага добавянето на различни протеинови фуражи към дажбата им.

Прочетете повече: ТУК

Ябълковата каша – „табу” или безценен помощник на фермера

Отпадъците от хранително вкусовата промишленост са всички вторични продукти, получени от преработката на плодове и зеленчуци, които са подходящи за консумация от животните, което ги прави икономически изгоден за фермерите. Едно от основните им предимства е, че цената им не се влияе от покачването на торове, горива и т.н., които са необходими за производството на фуражи (груби, зърнени или протеинови). В редица страни (включително и у нас) са изведени редица опити по хранене на преживни животни с различни отпадъци от хранително вкусовата промишленост, което е доказало тяхната икономическа ефективност при включването им в дажбите на животните.

Това не е нещо ново и от години е позната практика в редица страни с развито животновъдство.

Основните проблеми, фермерите у нас да подхождат със страх и недоверие към тези продукти е липсата на информация от всякакво естество (лабораторни анализи, начин на съхранение и изхранване).

Прочетете повече: ТУК

“АЛФА КОМЕРС” – „Как да превърнем бирата в мляко?” или как бирената каша може да промени живота на днешния фермер

Основната цел на всеки фермер е намаляване на разходите за фураж, като същевременно запазва продуктивността и здравето на животните. Това поражда въпроса „как може да се постигне това?“ При храненето на преживни животни, най-големият разход за това са протеиновите източници. Същите не могат да се изключат от дажбата на животните, но може да се намали количеството им, чрез включване в дажбата на различни индустриални отпадъци от промишлеността.

Прочетете повече: ТУК


Против копитния гнилец при овцете

За ефективната борба с болезнената болест на ноктите – Moderhinke при овцете, федералното правителство иска да го включи като “болест, срещу която трябва да се бори”, в Наредбата за здравето на животните.
Всяка шеста швейцарска овца страда от болестта копитен гнилец. Вследствие на това, Швейцарското правителство ще иска да включи тази болест по копитата на овцете, към списъка на болести, на които Държавата помага за ликвидирането им. След одобрението, ще се създават условия за координирана програма за контрол и ликвидиране на заболяването в цялата страна. Изпълнението на програмата ще трябва да се плаща частично от самите овцевъди. Целта е болестта копитен гнилец да се появи при по-малко от един процент при овцете в рамките на пет години.

Прочетете повече: ТУК


Кочовете – половин стадо

Дали ще ползваме стари кочове или ще купим нови и в двата случая, всеки от тях, който ще бъде определен за този размножителен сезон, трябва да бъде даден „старт” след много проверки, за да се гарантира, че той е в изправност.

Чрез проверка на нашите кочове преди сезона – най- малко шест седмици преди да ги пуснем в стадото, ще ни позволи да: да се решат всички здравословни проблеми – ако има такива; новозакупените кочове трябва да постоят известно време под карантина, да се подхранят кочовете с подходящи фуражи и др.

Като не правят оценка на коча, да проверят дали той е годен за целта, фермерите поемат огромен риск, който може да доведе до голяма яловост при овцете.

Ключовите области, за да се оцени дали коча е подходящ за целта :

Прочетете повече: ТУК


Една обикновена козе ферма

Тази ферма за кози се намира в подножието на планината Пиринеи, на 80 км от град Тулуза. Стадото се състои от 750 млечни кози, 180 кози за месо и 25 ярета.

Козето сирене се произвежда директно от козето мляко получено във фермата, което фермерите продават на големите хранителни магазини в Тулуза. Стопанството получава средно 750 литра мляко от коза годишно.

Козите дават мляко през цялата година благодарение на специална система за развъждане.

Земеделските производители правят 6 вида сирене. Желаещите могат да си купят сирене директно във фермата.

Прочетете повече: ТУК


Мирише ли козето мляко

Причината за киселия вкус може да бъде съда в които доите млякото. Ако е от мед или желязо, тогава го заменете с неръждаема стомана или емайлирани съдове.
Ако млякото на козите ви е кисело, можете да опитате да подобрите вкуса му, като включите витамин Е. Понякога домакините се оплакват от гранясал вкус на козето мляко. Той се появява в резултат на разграждането на млечната мазнина, при която се получава отделянето на киселини със силен горчив вкус и мирис. Причината е последният етап на доенето, прекомерното разклащане на млякото, бавното охлаждане, което е придружено от разпенване.
Този вкус на козето мляко може да се дължи на факта, че животното страда от мастит. Такова мляко не трябва да се консумира.

Прочетете повече: ТУК


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here