Беларус днес

0

време за прочит: 3 минути

Получихме запитване от наш читател, какво може да кажем за Беларус в днешния ден, щом толкова много пишем за тази държава и нейното животновъдство. Разбира се, че във въпроса има политически подтекст, но ние сме далече от политиката и ще се постараем да кажем каква е ситуацията в момента в Беларус по отношение на земеделието.

Преди няколко дни президентът Лукашенко бе на посещение в Агрокомбинат Джерджински, където се обработват 330 400 дк земя, отглеждат 19 000 бр говеда и в стопанството работят няколко хиляди души при средна заплата от 751 лева – български.

След короновирусът, големите горещини в Европа, митингите в София, дойде ред и на Беларус. Една от държава, която направи бум в земеделието и стана пречка за много колоси, производители на селскостопанска продукция. Тази държава по производство на сирене се сътезава не с държави, а с ЕС. Трета в света по производство на сирене и суроватка.

Изненадващо но е вярно: Очаква се до края на годината селскостопанският износ на Беларус да нарасне с 4,2 процента и да възлиза на 5,75 милиарда долара – проверете колко е нашия..
През първата половина на годината, износът на селскостопански продукти надхвърли 2,7 милиарда долара (плюс 6,4 процента за същия период на миналата година). Увеличи се предлагането на месо и месни продукти (до 486 милиона долара), мляко и млечни продукти (до 1,2 милиарда долара), захар и други стоки. Увеличението на валутните приходи (поради увеличеното производство и увеличението на експортните цени за някои видове продукти) възлиза на 163,5 милиона долара.
И това във време, когато целият свят на практика беше затворен поради пандемията.

Географията на износа на храни се разшири през първата половина на годината:
98 държави по света срещу 88 през 2019 г.,

Какво казват земеделците на Беларус: Известно е, че в цялата какофония на истински и фалшиви новини за стачки или стачки в цялата страна, практически няма нито една бележка за поразителните земеделски предприятия. И това е логично – селянинът знае много добре: спрат ли комбайните по време на реколтата, не засеят ли навреме рапицата, не се ли запасат с фураж , няма да има заплата. Хората имат право на своето мнение, а всички харесваме красивата дума „свобода“. Но от училище ни учеха: “Вашата свобода свършва там, където започва свободата на друг човек.” Всички сме за мир, спокойствие, работа и живот до близките си, а не да работим в чужди страни.

Смятаме, че отговорихме на нашия читател макар и философски.

Govedovad

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here