Китай – напредък в технологиите, но дали всичко е за хората?

1

време за прочит: 3,5 минути

Китай е известен с много неща – Великата китайска стена, древната история, евтината електроника и… вкусната кухня. Нали? Повечето европейци определено обичат китайската храна, а последната, когато е добре приготвена, дори може да е здравословна.
Китай обаче е известен и с други неща. Жестокото замърсяване на въздуха вследствие скока на икономиката, мизерните условия на живот на огромна част от населението и… разбира се – китайските ментета. Кой не е страдал от тях? Те дори са се превърнали в синоним за некачествена стока – „Произведено в Китай“, „Китайско менте“ и т.н. Ментетата в азиатската държава са повсеместни и далеч не са характерни само за технологичната индустрия. Фалшиви продукти масово се произвеждат в текстилната промишленост, в която Китай е доста силен (анцузи Adibas, маратонки Reabok и др.), а в наши дни фалшификаторите дори не си правят труда и да променят имената на марките.
Какво ще кажете обаче за… фалшивите храни? Чували ли сте за фалшивите яйца, фалшивия хляб или фалшивия ориз? Да, в държавата с население от над 1 милиард души фалшифицирането на храна определено е сериозен и доходоносен бизнес. Надявам се да не сте много гнусливи и да прочетете следващите няколко факта.

Синтетичен ориз

Основната храна в региона на Азия е оризът, разбира се. И ако ви се струва, че е невъзможно дребните бели зрънца да бъдат фалшифицирани, то определено се лъжете. Китайците са му намерили цаката. Китайския фалшив ориз се нарича „синтетичен“ или „пластмасов“ (зависи от точността на превода – от англ. Plastic Rice). Той е направен от картофени остатъци, сладки картофи и специална изкуствена смола, които са слепени и оформени във вид на оризови зрънца. Менте оризът обикновено се продава в китайските супермаркети, а дори при продължително варене може да остане твърд и неприятно хрупкав. На всичкото отгоре не се смила лесно. И както можете да се досетите – хич не е полезен за здравето, защото е изчислено, че консумацията на три купички от него е равностойна на това да накъсате на парченца една найлонова (винилова) торбичка и да я изядете с наслада.
Отделно от производството на фалшивия ориз китайските мошеници добавят различни аромати към обикновения ориз, като след това го продават на неподозиращите измамени като Вучанг – един от най-скъпите, известни и качествени оризови продукти на пазара. От този най-хубав ориз се произвеждат едва около 800 000 тона годишно, но се продават около 10 000 000 тона. Сами си правете сметката откъде се появяват повече от 9 милиона тона несъществуващ Вучанг.

Пържоли от плъхове

Друга популярна измама в Китай е да започнете бизнес с месо. Но не какво и да е ами месо от плъхове, към което е добавен специален набор химикали и овкусители, така че да се продава след това на пазара като овнешко. Всъщност не само тези гризачи страдат от масово изтребление и след това се появяват на масата. Освен от плъхове, менте „овнешки“ пържолки се правят от норки, лисици и др. недотам известни нам животни. Схемата е толкова популярна и успешна, че при една акция полицията арестувала близо 1000 души, замесени в схемата, и конфискувала над 20 000 тона месо – само за три месеца! Един от продавачите, мъж на име Вей, за нула време направил чиста печалба от над 1 милион паунда – той смесвал месо от плъхове, лисици и нутрии с нитратни съединения, желатин и карминова (червена) боя, преди да ги продаде на пазара.
След тези случаи китайската полиция издава специално ръководство в един от най-големите блог-сайтове в Китай с указания за хората как да различават истинското месо от ментето. На пръв поглед установяването на разлика между тях е доста трудна, но при истинското овнешко по-червеното и по-бялото месо със сланината не се смесват, когато се направят на кайма, месят, варят или пържат. Докато при ментето, заради наличието на боя и химикали, те моментално се смесват, образувайки хомогенно и равномерно оцветена смес.

Химично тофу

Соевото сирене тофу е известно по цял свят азиатско сирене, което се прави от соево мляко и коагуланти. И тук обаче ментета не липсват. Преди няколко години китайските власти затварят цели два завода в провинция Хубей, защото произвеждат тофу, което е създадено почти само от промишлени химикали. Един от работниците там признава, че са комбинирали соев протеин с различни синтетични аромати, глутамат, оцветители и лед, за да създадат отлично изглеждащо тофу. След това го пакетирали и имитирали опаковките на известна компания, произвеждаща истинско сирене.В този случай все пак се използва някакъв истински протеин, като продуктът не е толкова директно застрашаващ здравето. Но не всички схеми за измами в тази сфера са толкова безобидни. Друга криминална групировка, произвеждаща сирене менте, е заловена и при проверката е установено, че е добавян ронгалит – индустриален избелващ агент (нещо като белина), който е свързан с ракови заболявания. Те го добавяли, за да изглежда сиренето им по-меко и бяло. Организацията била ръководена от трима братовчеди, които успели да продадат около 100 тона отровен продукт на неизвестен брой хора. И, разбира се, когато полицията ги хваща по време на работа в завода, условията на труд били отвратителни, мръсотията – повсеместна, а оборудването никога не било измивано. Че и защо?

Менте мед

Е това е вече нещо, което често се среща и по нашите географски ширини. Голяма наглост. Но нека поговорим за Китай. Фалшивият мед бива два вида. Първият представлява смес от известно количество истински мед с добавен захарен сироп, сироп от цвекло или ориз. Така се получава продукт, който доста прилича на истинския. Вторият тип мед менте е тотална наглост и съдържа само вода, захар, стипца и оцветители.Един килограм от фалшивия мед в Китай може да бъде произведен за около 1.6 долара, а спокойно се продава за 9.50. Изчислено е, че около 70% от всичкия мед, продаван в китайската провинция Дзинан, е фалшив. И затова е съвсем естествена реакцията на китайските вестници, които редовно публикуват инструкции как да се различи менте меда от истинския.

Полицията редовно разбива цели заводи за производство на фалшив мед и въпреки това не е никак чуден фактът, че Китай е най-големият износител на мед в света. Според едно проучване дори в страни като Франция, където контролът е сериозен, около 10% от меда е фалшив и е с най-вероятен произход Китай или… Източна Европа. Американските потребители обаче също страдат от производството на фалшив мед на тяхна земя, като, разбира се – и там голяма част от производителите му са майсторите китайци.

Замърсена бутилирана вода

Да продаваш фалшив мед е едно, но да продаваш на хората отровна вода – нещо далеч по-страшно. Полицията в Китай е заловила нов вид измама, при който пластмасови бутилки са били бутилирани с ръждива вода или недобре пречистена такава с отвратително качество, като, разбира се, етикетите върху шишетата били на една от най-реномираните компании за вода в Азия.

На всичко отгоре бутилките с мръсна вода изобилствали и от бактерии Е. Coli, както и огромен набор от болестотворни гъби. Само за година повече от… 100 милиона такива бутилки с „ръждива бактериална супа“ били продавани, носейки на създателите си повече от 120 милиона долара годишно. За сравнение – в района на Пекин за същия период време от 1 година се произвеждат около 200 милиона бутилки вода (в това число истински плюс фалшиви).
Измамата с вода за пиене не е нова и датира някъде от 2002 година насам. Изработката на едно шише вода-менте струва на измамниците около 3 юана, като после те го продават за 10 юана. Изработката на едно шише истинска и безопасна вода излиза двойно – около 6 юана.

Крехко свинско с кленбутерол

Кленбутеролът е вещество, което преди време се е добавяло в храната за животни. То може да изгаря мазнините (дори се използва във фитнеса!), но може да причини и странични ефекти – сърдечни проблеми, потене и слабост у хората. Употребата му в животновъдството започва през 80-те години на миналия век, но през 2002-а е забранена заради здравословните рискове, които носи.Въпреки това много компании за производство на месо продължават да добавят в храната на прасетата кленбутерол, защото това прави тяхното месо по-крехко, по-нетлъсто. А както знаем, филетата се продават в магазина на доста по-висока цена.За да направят нещата още по-гадни, една от големите компании за производство на месо в Китай е заловена, че все още масово употребява кленбутерол. Реакцията й е бърза и тя изтегля над 2000 тона месни продукти, като излиза с изявление и извинения относно случилото се.Този скандал е толкова голям, че акциите на компанията са умишлено замразени, за да не се предизвика хаос на борсовите пазари. И въпреки всичко в периода от 1998-а до 2007-а година в Китай са отбелязани поне 18 случая на масови натравяния със забранения кленбутерол, като дори има един смъртен случай, а над 1700 души са оцелели след тежко заболяване.

Фалшиво вино

Проблемът с фалшивото и подправено вино е много сериозен в Китай. Според китайските информационни агенции около половината продадено вино в Китай е фалшиво! Много хора, работещи в китайската винена индустрия, дори смятат, че около 90% от скъпите марки вина, продавани в Китай, са менте.

Само за да изчислява броя на продажбите на фалшиво вино, в Китай е основан цял център за тестване на вина, чиято единствена цел е установяването на менте продукти, както и на произхода им. Производителите на вино са обединили усилията си с правителството в създаването на специални системи от правила за проследяване на бутилките и опаковките, така че да може да се различават истинските от фалшивите.
Измамата с вино е сравнително проста. Мошениците използват името на известни марки, копират дизайна на опаковките и шишетата едно към едно, но… съвсем незабележимо променят логото или наименованието на конкретния продукт. Така избягват ударите на закона. Други пък просто събират празни бутилки от скъпи вина и после ги пълнят с евтино вино, което продават отново.

В наши дни големите хотели, ресторанти и аукционерски къщи умишлено счупват бутилките, след като са употребени – именно за да не се използват за измами. По време на една от акциите срещу престъпните групи в Китай полицията открива повече от 40 000 бутилки фалшиво вино на обща пазарна стойност над 32 милиона долара. Групировката купувала евтино вино, като го наливала във фалшиви бутилки на известни марки. Само през 2012 година полицията в Шанхай е изобличила повече от 350 случая на вино менте.

В наши дни големите хотели, ресторанти и аукционерски къщи умишлено счупват бутилките, след като са употребени – именно за да не се използват за измами. По време на една от акциите срещу престъпните групи в Китай полицията открива повече от 40 000 бутилки фалшиво вино на обща пазарна стойност над 32 милиона долара. Групировката купувала евтино вино, като го наливала във фалшиви бутилки на известни марки. Само през 2012 година полицията в Шанхай е изобличила повече от 350 случая на вино менте.източник:БТА

1 КОМЕНТАР

  1. !ОПРЕДЕЛЕНО Е ИСТИНА ЧЕ НИЕ ЯДЕМ ХЛЯБ ОТ НЕЩО ЗАМЕСТИТЕЛ НА БРАШНОТО ,МЕД ВНАСЯМЕ ОТ КИТАЙ,КИСЕЛИ КРАСТТАВИЧКИ,ДОМАТЕНО ПЮРЕ,ОРИЗ,ПОЧТИ ВСИЧКО ЗА ХРАНИТЕЛНО ВКУСОВАТА ПРОМИШЛЕНОСТ Е КИТАЙСКО!дА В КИТАЙ ИМА ВСИЧКО ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАЗАР!ТЕ ЯДАТ ИСТИНСКА ХРАНА ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС!И СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ЗА ТВЪРДЕНИЕТО ЧЕ В КИТАЙ НЯМА КАЧЕСТВЕНА СТОКА!А ВИЕ ТЪПИ АЛЧНИ И КУПУВАЩИ НАЙ ЕВТИНИТЕ БОКЛУЦИ Е ДОБРЕ ДА НЕ МРЪНКАТЕ!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here