Корегирме генотипа, увеличаваме производителността

0

време за прочит: 3 минути

Група руски учени са провели изследвания по генотипа на сименталската порода крави, за да открият обещаващ начин за подобряване на качеството на млякото, информира Novostivl.

Според цитирания източник, каппа-казеинът определя съдържанието на протеин в млякото и способността му да се коагулира, което означава, че структурата, миризмата и вкусът на сиренето също зависят от този генетичен израз.

Учени от Сибирския федерален научен център и Новосибирския държавен аграрен университет са изследвали дали генотипът на кравите при породата  Симентал може да бъде коригиран, за да се увеличи производителността.

Според Галина Гончаренко, главен изследовател, каппа-казеинът е представен от 3 генотипа: AA, AB и BB. При правилните условия на хранене и благополучие, последният генотип ВВ, осигурява високото качество на полученото мляко. Този генотип често се представя в сименталската порода, въпреки че може да има доста животни с желания генотип в едно стадо и много по-малко в друго.

Възможно обяснение на това явление е, че в днешно време е трудно да се намерят чисти сименталски крави, защото често се кръстосват с  Холщайн породата. Обикновено се смята, че този подход увеличава млечността, но се оказва, че холщтенизацията може да повлияе негативно на генотипа, каза Гончаренко.

„Проучихме как кръстосването с Холащайн влияе върху появата на два гена, свързани с основните показатели за качеството на млякото. Това са капа-казеин и бета-лактоглобулин, ген, свързан със съдържанието на мазнини и протеини в млякото. След кръстосване в първото поколение, честотата на поява на желаните генотипове и на двата гена намалява с 6-8% “, каза Гончаренко.

Изследването е много важно, тъй като всяка ферма има за цел да увеличи производителността на кравите, но голямото производство на мляко не трябва непременно да води до загуба на качество. Имайки това предвид, учените възнамеряват да определят дали нивото на производство на мляко ще намалее, ако делът на желания генотип се появи в поколенията.

Получихме данни от 200 животни и установихме, че има връзка между наличието на генотип на капа-казеин ВВ и високото производство на мляко. но все още е рано да се правят окончателни заключения,.

Предварителните проучвания обаче показват, че кравите с генотип BB произвеждат мляко с по-високо съдържание на протеини и мазнини, което е по-подходящо за производство на сирене. В момента сибирски учени провеждат тестове върху 3 групи животни с генотипове капа казеин АА, ВВ и АВ, съответно. Нивото на производство на мляко се сравнява в различни периоди от живота, започвайки с първото доене. Критериите за сравнение са дневно и седмично производство на мляко, съдържание на млечни протеини и мазнини и други показатели.

Учените твърдят, че е възможно да се увеличи честотата на генотипа BB в популацията на сименталски животни още през следващото поколение чрез подбор на разплодни бикове с желаните вариации на развъждане..

Новите открития могат да бъдат много полезни за руската индустрия на сирене. Многобройни доклади сочат, че нивото на качество на сиренето на руския пазар се е влошило, тъй като руските компании изглежда не са в състояние да предлагат продукти с подобно качество като тези, внесени преди ембаргото. До известна степен това е свързано с лошо качество на млякото.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here