Сбогуване и с пластмасовите сламки

0

време за прочит: 1 минута

Германия ще забрани пластмасовите сламки до средата на 2021 година

  • Германските законодатели приеха закон  (на 17 септември), забраняващо еднократни пластмасови изделия като сламки, прибори за хранене и памучни тампони, които замърсяват световния океан

Новият закон, приет от германския парламент, ще спре продажбата на някои пластмаси за еднократна употреба до юли 2021 г.
Този ход е в съответствие с европейските ангажименти на Германия, тъй като ЕС се съгласи миналата година да наложи нови строги ограничения за определени пластмаси.

Законът на ЕС забранява около дузина пластмасови изделия за еднократна употреба, за които има екологично чисти алтернативи, като бъркалки, клечки и съдове. Според Комисията на ЕС, забранените от закона продукти представляват 70% от изхвърлените в океаните отпадъци, застрашавайки дивата природа и риболова. Законодателството на ЕС вече подтикна гиганта за бързо хранене McDonald’s да засили усилията си за ограничаване употребата на пластмаса в европейските ресторанти, включително пускането на пластмасови капаци върху сладоледа и кафето. McDonald’s смята, че промяната ще спести над 1200 тона пластмаса годишно на континента.

Както му е реда, има и противници на това решение.

В четвъртък екологичната група Greenpeace разкритикува новото законодателство, за да обхване конкретен списък с пластмаси за еднократна употреба, а не забрана на едро за всички тези продукти.
източник: DW

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here