Споразумението влезе в сила

0

 Време за прочит: 1 минута

“Нова ера за търговията с млечни продукти” в САЩ, Канада и Мексико. Така се нарече подписаното споразумение между тези три страни.

След бурен период, който започна с „денонсирането“ на историческото търговско споразумение НАФТА от САЩ и продължи с предварителни, междинни, двустранни и тристранни дискусии, трите американски държави отново се радват на нормални търговски отношения. Всъщност мнозина вярват, че подписването на споразумението преди изборите в САЩ през ноември и в момент, когато пандемията от коронавирус е дерегулирала международната търговия, ще „добави“ баланс към търговските отношения в тази част на света.

Не случайно тези три страни са отлични търговски партньори повече от половин век: за всяка държава другите две са едновременно най-добрите купувачи и доставчици: риба и пшеница от Канада, мляко и царевица от САЩ а пресните плодове и зеленчуци от Мексико доминират взаимно в търговската дейност.

Млечните продукти и продуктите от сирене бяха една от спорните теми и предизвикаха голямо напрежение, главно между САЩ и Канада. И накрая, лекото „отстъпление“ на Канада позволи на двете съседки да направят крачка напред.

Според някои анализатори новото споразумение се счита за резултат от възхода на властта на популистки лидери

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here