Говеда, вълци, туристи и кучета

0

време за прочит: 1,5 минута

През летният сезон швейцарските говедовъди си имат проблем с туристите. Въпреки, че последните спазват всички правила за движение в планината, непрекъснато има случаи на нападения на туристи от крави. През зимните месеци пък вълците са другите дразнители на кравите. Преди няколко дни любители на природата са нападнати от пет крави и няколко телета. Това стадо се приближава до двойка туристи с куче.

«Когато забелязахме, че кравите се насочват  към нашето куче, го пуснахме от каишката. Но то потърси защита от мен, което накара кравата да се разгневи още повече и по необясними причини една от  кравите нападна жена ми и я бутна на земята” – разказва един от потърпевшите. Това се случва на надморска височина над 1800 метра на пешеходната пътека.

“Искам общността да защити по-добре туристите от кравите. Пешеходните пътеки ще трябва или да бъдат затворени по време на пасищния сезон или защитени от огради. Продължава да говори потърпевшият, радвайки се,  че жена му и кучето са невредими, защото това можеше да свърши зле.”

Месец по-рано, през юли, куче е потъпкано до смърт от стадо крави в същия пешеходен район и собственикът на кучето е ранен. От съображения за безопасност, а също и за успокояване на стадото говеда, пътеката е блокирана за няколко дни и  издадена забрана за кучета.

Какво казва един фермер:  – Ние фермерите трябва да се научим да живеем с вълците. Вие туристите трябва да се научите да се съобразявате с кравите с бозаещи телета.   Туристите са отговорни за собствената си безопасност. Това също изисква задължителни правила. Вълк или не, собствениците на кучета са отговорни за кучето си и за собствената си безопасност. Всеки, който през зимата пресича лавинообразен склон, също е отговорен: Предполагаме, че кравите припознават кучето за вълк и влизат в действие защитните рефлекси особено за кравите-майки.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here