Овцевъдство / Генетичното подобрение на местните породи и има ли почва у нас

0

Време за прочит: 3 минути

В момента у нас се води селекционна дейност с 33 породи овце, от които 19 са т.н автохтонни породи овце. Общият брой на контролираните овце е в рамките на 374 000 бр. Само при автохтонните, броят на контролираните овце е около 100 000 бр.

Главната задача при тези породи е да се съхранят качествата на породата. И тук идва въпросът, необходимо ли е да се води толкова задълбочена селекционна работа, като не се гони увеличаване на продуктивността.
Единствено представителите на Маришката порода призовават за започване работа по генетичното израства на породата и съответно увеличаване на продуктивността.

В тази материя има и други въпроси.
Тези породи са създадени от народната селекция. Най-добрите екземпляри, чрез естествен подбор са оцелявали и продължавали рода на породата. Сега ние сме се намесили много яко в развитието на породите, прилагайки  развъдни стойности, ИО, Лапароскопия и др. – поне така е записано в доста от програмите на асоциациите. Навремето, когато тези неща ги е нямало хората са успели не само да съхранят, но и увеличат отчасти продуктивността на животните.
Но и това си има таван.

Как мислите, каракачаните навремето, ако са можели, нямаше ли да увеличат продуктивността на Каракачанската овца. И следва въпросът – с мероприятията по селекция, които се извършват с местните породи, няма ли да променим породата, нали целта е да я запазим.

И идва следващият въпрос, при такава задълбочена селекционна работа, не трябва ли да има ръст на продукцията.
Другите го правят.

Например гърците са започнали селекционна работа през 1966 г с тяхната местна порода Хиос и днес вече тя е най-ефективна гръцка порода овце с пазарно производство на мляко от 304 ± 96 kg за 193 ± 35 дни доене.

И идва следващият въпрос: – Трябва ли да инвестираме повече в генетичното подобрение на местните български  породи, не само за запазване на биологичното разнообразие, но и за повишаване на производителността и устойчивостта на животните. Мит ли е, че местните племена не могат да бъдат продуктивни. Ако е така, защо да се инвестират толкова средства за селекция, като може само да се регулира инбридинга, чрез кочовете.

Вероятно, нищо не разбрахте, какво искаме да кажем, но че повдигаме този въпрос е достатъчно, за да се разбере че има проблем и той трябва да започне да се решава. Ако не, продължаваме си по старому с потупване по гърба, вземане на субсидиите с мерак увеличението им всяка година, защото ниската продуктивност трябва да се компенсира с нещо.

Ovce & Kozi.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here