Големите и мега фермите на Русия

0

В момента в Европа има две течения по отношение на развитието на млечното говедовъдство – едното сякаш се налага насила – това са малките семейни ферми и изграждането на мега фермите, през последните години, в повечето случаи инвестирани с азиатски капитали.
Тук само искаме да добавим, че повечето малки семейни ферми в Европа работят за да има допълнителни доходи за семейството. Ако някои си мисли, че с 10-20 крави може да гледа семейство –  просто се лъже.

За мега фермите по принцип се говори малко, както у нас така и в чужбина. В сравнение с руските мега ферми, нашите големи ферми /те са шест с отглеждане над 1000 бр крави/ са само големи.

Какво представлява един холдинг или мега ферма в Европа.

В Русия имаме две такива ферми и една в Беларус, която се нарича Холдингът на Лукашенко, знаеики се неговата привързаност към земеделието и най-вече в млечното говедовъдство.

На първо място холдингът  EkoNiva. Той  е собственост на германския бизнесмен Щефан Дюр, който започва да инвестира в руското земеделие през 2002 г. Селскостопанските предприятия обработват над 460 хиляди хектара. Освен с мляко, те се занимават с производство на месо, растениевъдство и производство на семена. Групата преработва частично сурово мляко.
EkoNiva завърши миналата година с колосална цифра за производство от 759 хиляди тона мляко. Само за сведение ние преработваме годишно с вносните млека под 700 хил.т мляко.
На второ място по производство се нарежда комплекса Агрокомплекс на име Ткачев с 271 хил.т производство на мляко. Структурата на “Агрокомплекс на име Ткачев“ включва около 60 диверсифицирани предприятия, чийто поземлен фонд е над 620 хиляди хектара. Холдингът произвежда сирене и притежава над 700 магазина за търговия на дребно във федералните окръзи Южен и Северен Кавказ.

 На трето място в тази класация е “APH UDP PRB”,  който е абсолютният лидер в производството на сурово мляко в Беларус – 259 хиляди тона за 2019 г

Миналата година агроиндустриалният холдинг на Лукашенко изпревари големите компании на Татарстан Красни Восток (129,1 хиляди тона) и Ак Барс (125 хиляди тона), както и лидера на селскостопанския пазар в района на Киров, APH Doronichi “(114,4 хиляди тона

Източник: Газета Труд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here