„Искаме да извлечем максимума”

0

време за прочит: 4 минути

Опитът показва, че развъдните стойностите на животните, отразени от маркерите в повечето случаи съответстват на добрите резултати в практиката – казва фермерът Марсел Хемстеде от Нидерландия. – Фермата, която ръководя с родителите си, използва системата Fokken op Maat от почти шест години.   По този начин няма да бъдем изправени пред изненади.

24-годишният млекопроизводител има непълно работно време като помощник – счетоводител на компания.
Отглеждането на една юница може да струва 1500 евро – казва той. – Предпочитаме да не влагаме тези пари в посредствено теле. За да не бъдем изненадани след период на отглеждане от две години, искаме да знаем възможно най-скоро, какво е генетичното предразположение на животно. Получаваме тази информация с Fokken op Maat “ –
обяснява младият фермер.

 – „Биопсия от ухото се изпраща по пощата в рамките на няколко дни след раждането на теле от юница до центъра в който се прави ДНК анализа. Ще разберем какви са развъдните стойностите на маркера в рамките до три седмици. Шест годшният опит ни учи, че резултатите обикновено съвпадат с представянето в практиката на младите животни“

КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

В общо партньорство с родителите си, Марсел има компания в в която се отглеждат 165 млечни крави и 100 млади животни. През 2010 г. компанията се премести в построен нов обор с доилни роботи и автоматична система за хранене. „Оттогава постепенно надрастваме“ – казва той.

Семейство Хемстеде отчита годишно средно 11 000 кг мляко с 4,19% мазнини и 3,51% протеин от крава. „Искаме да получим максимума от това, което има в кравата и съответно в стадото – казва Марсел. – За да вземем добри решения за отглеждане, искаме да съберем колкото се може повече информация за животните.“

Говедовъдите използват системата SAP, за изготвяне на случния план. През последните две години те също включиха и резултатите от маркерите.
– ”Очакваме, че тази комбинация ще ни позволи да отглеждаме крави, които съчетават добро генетично предразположение в баланс в конформацията” –  обяснява Марсел. Между другото, той вижда програмите за чифтосване като инструмент и собственото му разбиране в крайна сметка е решаващо.

За да използва възможно най-добре генетичния потенциал на стадото, осеменява юници и крави, последни в класацията със сперма от белгийски сини бици. Около 10% от кравите и юниците и 40% от юниците се осеменяват със сексирани сперма. Фермерите също са подпомогнати в този подбор от Fokken op Maat.

Благодарение на развъдните  стойности на маркерите имаме по-голяма представа за генетичното предразположение на юниците. По този начин можем да изберем най-добрите животни по-точно и да направим по-добри съчетания “ – обяснява Марсел.

Биопсията на ухото обикновено се прави при маркирането, когато парченцето от ухото попада в стерилна чашка. Другият начин е, чрез изскубването на двадесетина косъма с луковиците.

Източник: CRV

 Govedovad.com: Ние, вече четири години си говорим за тази система на развъждане, използвайки генотипа на майките. И продължаваме да си говорим, за съжаление. В чест на истината, доколкото знаем, в две наши ферми е направен анализ на генотипа на майките, но още е рано за резултати.

И още нещо, това трябва да стане организирано, на парче трудно се работи. Ако искаме най-после да преодолеем тези 4000 кг мляко средно от крава, първото което е – е внедряване на система за използване генотипа на майките в селекцията. В противен случай ще продължаваме да си говорим за някакви линейни оценки, развъдни стойности и още куп неща, от които няма никаква полза.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here