Без “БАБХ и Активни потребители”

0

време за прочит: 2,5 минути

Както е тръгнала науката по отношение качеството на храните, рискуваме в съвсем скоро време да останем без контролните органи – БАБХ и Активните потребители. Край на техните гръмки заглавия, без споменати глоби и наказания за провинилите се. Сега обществото ще ги накаже.

Американски учени са разработили велкро тип сензор за храна, който може да се използва за проверка дали храната е развалена или съдържа опасни бактерии и това може да стане без отваряне на опаковката .

Инженерите от Масачузетския технологичен институт са създали миниатюрен колориметричен сензор, който прилича на парче велкро лента, иглите на която са направени от коприна.

Микроиглите изтеглят течност от храната в задната част на сензора, в матрицата на която са добавени специални био-мастила от два вида, използвайки 3D печат: те променят цвета и при определено pH, което показва, че храната се е влошила; други я оцветяват ако се установи наличието  на патогенни бактерии като Escherichia coli.

По време на експеримента, изследователите прикрепиха сензор към пакет сурови рибни филета, в който преди това са инжектирали разтвор, замърсен с Е. coli. След 16 часа те открили, че чувствителната към бактерии мастилна част на сензора се е променила от синьо на червено – ясен признак на инфекция с риба. След още няколко часа чувствителното на рН био мастило също промени цвета си, което показва, че рибата се е развалила.

Иглите на сондата са дълги 1,6 милиметра и широки 600 микрона, докато вътрешността е куха. За тяхното производство авторите са използвали разтвор на копринен фиброин – протеин, извлечен от пашкулите на копринените буби.
За да получат био-мастило, чувствително към патогенни бактерии, учените добавят антитела към Escherichia coli към полимерната матрица. Когато едно антитяло влезе в контакт с патоген, то се разширява и физически притиска околната матрица, което от своя страна променя начина, по който полимерът абсорбира светлината, а оттам и цвета си.

Според изследователите такива интелигентни хранителни сензори в бъдеще могат да предотвратят огнищата на замърсяване – например салмонела – на храни и зеленчуци, които периодично се появяват в търговските вериги, както и да позволят на потребителите да продължат да използват продукти с изтекъл срок на годност, но всъщност те все още са подходящ за консумация.

„ Хората изхвърлят толкова много продукти, защото не са сигурни в качеството. Новата технология за проверка ще даде увереност на крайния потребител при използването на застояла храна “.

Авторите планират да продължат да работят за подобряване на своето развитие. По-специално, те искат да постигнат по-висока скорост на прием на течности от микроигли, както и да разширят списъка на замърсители и патогени, открити от биочувствителни елементи.

Те предвиждат, че когато подобрят сензора, той може да се използва на всички етапи от веригата на доставки – от контролери за качество в преработвателните предприятия до крайни потребители.

Източник на текста: РИА Новости

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here