Отелване на 22 месеца – ДА или НЕ

Преди известно време спорихме, че отелените юници на 22 месеца, са нещо като малолетните, които раждат. Дори не могат да си запишат телето на свое име. То се води сираче и може да бъде дадено за до отглеждане.

На нашия сигнал бе отговорено, колко е трудно да се промени програмата и колко е лесно да пишем, че телето се е родило един месец по късно. Това е минало, проблемът остана, но хората телят на 22 месечна възраст и поне засега изводите са, че първата възраст на отелване от 22 месеца няма отрицателно въздействие върху плодовитостта или здравето на животните, както показва проучване в университета Корнел в Ню Йорк (САЩ).

Данните са взети от млади крави от пет млечни ферми, които се отелват за първи път „много рано“ (21,5 месеца), „нормално“ (22,1 месеца) или „късно“ (23,5 месеца).

Всички млади крави, бяха оплодени отново след 81-ия ден на лактацията.  Първата възраст на отелването не е повлияла на плодовитостта им. Около 58% от първите лактиращи крави забременяват след първото осеменяване. Казват, че ранната възраст на първото отелване дори има положителен ефект.

Младите крави, които се отелват много рано, имат пет дни по-кратък период до разгонването – (109 дни) от животните, които се отелват по-късно. Освен това, след 200 дни, повече млади крави от групата, които се отелват много рано (93,5 срещу 87,9%) са били бременни. Много ръководители на ферми все още се отказват от осеменяване на младите говеда на ранен етап, тъй като се страхуват, че млечността и плодовитостта могат да пострадат в резултат. Много холщайнски говеда достигат полова зрелост на възраст от 12 до 13 месеца.


Коментари

Отелване на 22 месеца. Класиката: малко идея, много мнение

Отелването на 22 месеца е абсолютна глупост.  Това вече няма нищо общо с природата. Тези, които пускат такива глупости, трябва да бъдат наказани и да не стоят повече до животните!

Отелване на 22 месеца Това е приблизително първата възраст за отелване на говедата. Те са полово зрели на 10 месеца. Пишете за времето между отелването. Това е в идеалния случай на отелване, кравите са селскостопански животни.

Отелване на 22 месеца, малко предложение. Ако дефинирате по-ясно това, което пишете, тогава можете по-добре да разберете как точно го мислите или какво точно искате да изразите.Ако го препрочетете всеки път, когато го напишете, тогава ще забележите това, което искам да ви кажа..

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here