Уикенд новини / Най-умните животни

Тази класация не е определена от нас. Тези животни са доказали своя интелект през годините и издържали тестовете на учените за интелигентност.
Кои са тези животни:

ДЕЛФИНИТЕ

Най-мощният интелект сред целият списък с животни в тази класация – е на делфините. Техните мозъци са проектирани така, че да могат лесно да се справят с запаметяването на огромен брой звуци, образувайки така наречения „речник“.
Интересен факт: в обкръжението си всеки делфин има име, на което отговаря, когато роднините им им се обадят. Високото ниво на умствено и емоционално развитие, поставя тези морски обитатели, почти наравно с хората. Интересно нали.


ШИМПАНЗЕТА

Тези интелигентни същества са най-близките “роднини” на човека. Ако поставите 2-годишно дете и шимпанзе едно до друго,  няма да забележите голяма разлика в тяхното развитие. Шимпанзетата  имат прилично чувство за хумор и могат да общуват с жестове.


ПРАСЕТА

Въпреки че на пръв поглед тези животни не изглеждат особено интелигентни, те обаче имат добра памет и се представят добре на тестове за бърз ум и наблюдение. Освен това, са лесно  възприемат, добре осведомени са в пространството и дори могат да разберат прост символичен език.


ПАПАГАЛЪТ ЖАКО

Всички знаем, че някои папагали са в състояние лесно да възпроизвеждат думи и звуци, които често повтарят. Мнозина са сигурни, че това умение на папагалите не носи никаква умствена сила, защото те просто повтарят звуци, до интонация, без да разбират самото значение на научените думи. Но това се дължи само на липсата на подходящо обучение! Учените доказаха, че папагалите са в състояние да свързват думи с предмети, а също така възприемат форми, цветове и серийни номера.


КУЧЕТА

За никого не е тайна, колко умни са „най-добрите приятели на човека“. Кучетата могат да запомнят и изпълняват до 250 различни команди, да броят до 5 и да извършват прости математически операции. Пуделите се считат за най-умната порода кучета, но с подходящо образование, всеки Шар Пей или Дакел ще може да надмине дори най-умната порода два пъти поне.


КОТКИТЕ

Тези горди домашни любимци нямаше как да не влязат в тази класация. Котките са известни със способността си да се адаптират към всички условия. Ако смятате, че дългите часове на обучение, на котката ви, във всяка команда са пропилени и тя нищо не е разбрала – грешите! В края на краищата, котка може просто да не иска да прави това, което е помолено да направи. Не забравяйте, че способността на котето да казва „не“ също е знак за висока интелигентност и бърз ум.


ОКТОПОДИТЕ:

Октоподите са с огромни  мозъци спрямо тялото си, и показват високата интелигентност. Малко хора обръщат внимание на това и знаят за техните способности. Например, знаете ли, че октоподите разграничават геометричните фигури, разпознават хората, които ги хранят, а също така имат добра памет и могат да бъдат обучени на прости действия.


СЛОНОВЕТЕ

Със сигурност мнозина са чували или дори виждали, как слоновете са в състояние да рисуват картини и изпълняват различни команди. Това сигнализира, че интелигентността на тези гиганти е много, много развита. Слоновете могат лесно да се ориентират по терена, да се разпознаят в огледалния образ и  имат постоянен спомен. В допълнение, те са в състояние да държат инструменти и предмети с хобота  си и да различават най-различни звуци. Това, което със сигурност отличава слоновете от всички други животни с висока интелигентност, е способността им да са съпричастни към своите събратя и искрено да скърбят за смъртта им..

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here