Копитен гнилец -„разстреляйте го” с Овикон

11

Копитен гнилец – кой си ти?

  Д-р Стойчев ни представя най-доброто за борбата с копитния  гнилец – препарата Овикон.
 Д-р Стойчев – Още от времето на откритието на възбудителя на копитния гнилец при овцете, /Bacteroidesnodosus/ от Beveridge през 1938 год, само след три години – 1941 г., са направени многобройни изследвания, да се намерят средства за специфична профилактика на това заболяване.

Традиционният възглед: един възбудител – едно заболяване, не е приложим при инфекциозните заболявания на крайниците, тъй като не се взема под внимание значението на съпътстващата патогенна и сапрофитна микрофлора в етиологията и патогенезата на тези заболявания.

Беше установено също така че, в етиологията на копитния гнилец, освен възбудителят Бактероидеснодозус, определена роля играе и гнойно – раневата микрофлора: клостридии, коринобактерии, стафилококи, които значително усилват вирулентноста на възбодителя на копитния гнилец.

Това наложи, колективите работещи по създаването на специфична профилактика на копитния гнилец, да включат и гнойно – раневата микрофлора: фузобактери-умнекрофорум, стафолококусауреус, актиномицеспиогенес, клостридиумперфингенс тип А.

ХАРАКТЕРИСТИКА, СЪСТАВ, ДОЗИРОВКА

Основавайки се на тези етиологични данни при копитният гнилец и отчитайки чуждестраният опит в Русия започва разработването и внедряването на асоциирана инактивирана ваксина против копатниягнилец–„ ОВИКОН“  в Ставрополската биофабрика през 1997 година.

В състава на ваксината участва смес на инактивирани култури на:
бактероидиснодозус,фузобактериумнекрофорум,стафилококусауреус,актиномицес ваксината се явява пиогенес и клостридиумперфингенс тип А,адсорбирани от гел на алуминиев хидроокис.

Ваксината се прилага двукратно в продължение на 25–30 дни,в  доза 5мл.,подкожно в областта на шията.
Имунитета настъпва 15–20 дни след втората ваксинация и се запазва до шест месеца.
Ваксинацията е необходимо да започне 1–1,5 месеца до предполагаемото появяване на заболяването,в зависимост от епизоотическата обстановка,а при необходимост се извършва еднократна реваксинация в доза 5 мл.през всеки 6 месеца.

ВЪПРОСИ НА ФЕРМЕРИ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕЗЕНТИРАНЕТО НА ВАКСИНАТА:
1.    Бременни овце ваксинират ли се:
 да но до един месец преди оагването.

2.    Ваксинират ли се агнета:
– по инструкция след 6-я месец. Но практиката показва, че болни агнета могат да се ваксинират с 3 мл.двукратно през 25-30 дни и ефектът и положителен.

3.    За да има ефект от ваксинацията, задължително трябва да се спазват комплексните мероприятия, които сме дали в упътването!

Д-р  Стойчев

Ваксина ОНИКОН
Инактивна асоциирана ваксина против инфекциозни заболявания на крайниците при овце и кози (копитен гнилец и некробактериоза)

1 флакон – 100 мл
20 дози – 18 лева
ЗАБЕЛЕЖКА: Цената е без ДДС


За контакти : Минтех Ко ЕООД,
тел. 0888 53 47 09, 0888 928 102

Свързани статии:

Копитен гнилец – кой си ти?

Копитен гнилец -„разстреляйте го” с Овикон

11 КОМЕНТАРИ

 1. Директната продажба на ваксини на ЗП е незаконна.Не се прави така,а се канят РВЛ от съответната област и се правят промоции на продуктите.Всякакви други варианти носят главоболия и водят до обяснителни тълкования в писмена форма,особено ако има реакция по проблема от засегната страна в съответната ОД на БАБХ.🤣

 2. Уважаеми г-н Солаков, Напълно сте прав, че трябва да се изпълнява Закона. Доколкото знаем фирмата провежда срещи по места с ветеринарните лекари и съответно договаря реализацията на ваксината ако има клиенти. В нашата публикация никъде не се цитира продажба на ваксина на фермери. Срещите с фермерите са да бъдат известени,че се разполага и с такава ваксина. да не забравяме все пак,че животните са техни и те най-напред трябва да бъдат информирани за ефекта и приложението на ваксината. Всички пропуски съгласно нашето законодателство сайта не носи отговорност. неговата работа е да представи един продукт които може да бъде в помощ на животновъдите.

 3. Копие от материала-искаме да известим всички животновъди, че е възможно и във вашия район да организираме срещи с представители на фирмата разпространител за България. Необходимо е само да изявите желание и да ни се обадите.

 4. Vladimir Solakov Ако решите да промотирате ваксината в обл.Силистра съм готов да събера колегията,като нейн председател,и да го направите пред нас.Ефекта от ваксината и евентуално ползите от нея трябва да разясняваме ние ветеринарните лекари на терен пред животновъдите.Затова сме джипита и имаме подписани договори с фермерите за да се грижим лично за здравословното състояние на отглежданите от тях животни.Кой по-добре от нас,като лекари от практиката,може да направи това.Просто подхода ви е грешен.Лично мнение.

 5. Относно нашето желание и това,че трябва да се обаждаме на фирмата вносител също съм на друго мнение.В този случай вносителят има интерес да продава ваксината и той трябва да организира представянето й,а не да чака обаждания от страната.Такава е пазарната логика.

 6. Михаил Михайлов
  Вие и и 2 други управлявате членствата, модераторите, настройките и публикациите за Да си земеделски производител в България.
  моля да напишете на лична телефон за връзка

 7. Докторе всички искат да минат тънко за наша сметка.Лично мнение.

 8. Тази ваксина аз като фермер я ползвам от 4г. Вие като вет трябва да я знаете както нейното действие и предназначение. Цената е 22лв а на нас тънкото ния продават на 44лв ние фермерите искаме да минем тънко или вие искате да ни врътнете. По отношение ваксинацията на овцете АЗ КУПУВАМ И КАЗВАМ С КАКВО ДА СЕ ВАКСИНИРА А НА КОЙТО МУ НЕ ИЗНАСЯ ПРАВ МУ ПЪТ. МАЙ И ДЕКЕМВРИ МОГА ДА СМЕНЯ ВЕТЕРИНАРЯ СИ ЗАКОННО,А ПРЕЗ ДР ВРЕМЕ МОГА ДА СИ ВИКАМ КОЙТО СИ ИСКАМ. Като Ви чета коментарите ми е ясно, че тази ваксина не сте я виждали и въобще не я познавате ,КОЕТО Е ЖАЛКО И СИ ПРАВЯ ИЗВОДИ ЗА ВАШАТА ДЕЙНОСТ

 9. Aleksandar Alagenski Можеш да правиш каквото си пожелаеш.Да викаш когото си искаш,да сменяш лекарите когато си поискаш..Животните са си твои.Но не си мисли че всички лекари се паддаваме на манипулация.Ще правиш каквото ти кажа и за колкото пари ти кажа не върви при всички колеги.Лично аз първо обяснявам кое за каквое,минусите,ползите и договаряме цената.Ако няма сделка да се оправя както сметне за добре.Но да ви работя за без пари за едното дпп,това няма как да стане.Даже може да ви сменя и преди предвидиния срок.

  • в Ако си ми доктор да съм те СМЕНИЛ на първия ден. По отношение плащанията мога да кажа,че плащам здраво и давам и агне без пари за гергьовден. Работя с най добрите лекарства и пари не жаля защото ги имам и ИСКАМ МОЙТЕ ЖИВОТНИ ДА СА ЗДРАВИ И ЗАЗОВОЛЕНИ СЪС СЯКАКВА ХРАНА(ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е СЕНО ЗИМАТА). Специално за тях се сеят силно ПРОТЕЙНОВИ култури и всичко се прави и прибира в точния момент за да са ми добре животните.

   • За мое животно се отваря пред мен спринцовката и се изхвърля след манипулация. Сам си направи извода за какво става реч

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here