Горещините минаха. Какви са изводите

0

време за прочит: 2,5 минути

Govedovad.com: Ако не се лъжем, това е третото горещо лято. Ясно е, че и занапред ще е така, но още не сме направили нищо в тази посока. Няма програми за борба с високите температури, хуманното отношение сякаш не се отнася за горещините и там няма програми.
Дори не се говори в тази посока.
Някои държави вече реагираха, боядисаха покривите бели, вентилатори и пръскалки – задължителни, след няколко години отпада и връзването. Нормално е след като мине определен период от отглеждането, всеки фермер да направи разбор къде е грешил и допуснал грешки.
Какви изводи можем да си направим и догодина да спазваме позитивните решения.

  • През най-горещото време фуражът трябва да се смесва и да се доставя поне два пъти на ден. Храната да се нагрява в ремаркето и коритото, което може да доведе до по-малката ú консумация от кравите. Което пък обикновено води до по-малко производство на мляко. Смесването веднъж на ден, може да е било опция през най-студените части на зимата, но не е опция, когато температурите започват да се покачват. За тези животни с осигурена сянка над коритото и на други места, помага на кравите да се охладят и ги насърчава да ядат през деня.
  • Кравите ядат по-голямата част от фуражите през нощта, когато температурите са склонни да падат и кравите могат да се охладят. С понижаване на температурите през нощта, кравите са склонни да консумират повече храна в ранните сутрешни часове. Ключът тук е да се гарантира, че е налична качествена храна, когато кравите искат да ядат. През най-горещите части на лятото кравите могат да консумират почти 70% от храната си през нощта /сутринта. По този начин, размерите на партидите трябва да бъдат коригирани за тази ключова промяна в консумацията на фураж през различните части на деня.
  • Използването на вентилатори и пръскалки може да помогне на кравите да се охладят в зоните за хранене и в зоните за почивка. С увеличаване на температурата (и влажността) кравите изпитват топлинен стрес. Крайният резултат е, че топлинният стрес води до това, че кравите се хранят по-малко, намалява плодовитостта и намалява производството на мляко. Топлинният стрес може да бъде намален чрез поставяне на пръскалки (които намокрят косъма на кравата) и вентилатори в обора.  Освен това вентилаторите се поставят над зоната за почивка. Вентилаторите трябва да се включват автоматично, когато температурите са над 21 ° C.
  • Топлинният стрес трябва да се намали при сухостойните крави, които са близо до отелването и в рамките на 3 седмици след отелването. Сянката и достъпът до вентилатори и пръскачки са най-критичните през периода близо до раждането. Минимизирането на стреса при тази група говеда е от съществено значение, за да имат добро производство на мляко през следващата лактация. Разрешаването на тези крави (и евентуално други сухи крави) да имат достъп до вентилатори и спринклерни системи веднъж на ден, може да помогне за намаляване на топлинния стрес. Намаляването на стреса включва и осигуряване на сянка (което не води до повишена честота на мастит при лежане в оборския тор, натрупан в сенчестата зона), както и достатъчно място за почивка.
  • За юниците достатъчно храна и много прясна, чиста вода.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here