Потапяне или пръскане на цицките

0

 Govedovad.com& – Много пъти сме разказвали историята с дезинфекцията на цицките при един нов фермер. Годините бяха в началото на този век. Частното предприемачество набра сила, селекцията се разчупи и се появи първата асоциация в страната, която почна да води селекцията, но само при новите фермери. Отиваме в една ферма за първи пътQ да се направят контроли за количество и качество на млякото. Човекът имаш двадесетина крави, отглеждаше ги в доста свястно оборче. Беше се приготвил за контролите – с бяла манта, дезинфектанти, топла вода, кърпи за подсушаване. Като влязохме трима човека в обора и му казахме да започва доенето, той толкова се панира, че зами вимето, избърса го с кърпата и започва да запечатва цицките преди да е сложил апарата.
Това беше началото.
Как есега, ще научите, ако прочетете тази статия
.

 Потапянето или пръскането на цицките с дезинфектант след доене, намалява риска от инфекция на вимето.
Кое ще изберете – потапяне или пръска?

Потапянето или пръскането след доене на цицките е добре известно сред млекопроизводителите в Нидерландия. Изследвания проведени сред 200 млекопроизводители през 2006-2007 г., показват, че около 82% от холандските млекопроизводители използват потапяне или спрей. Това не се прави за нищо разбира се. Потапянето на цицките след доене, гарантира дезинфекцията им, което означава, че има до 50% по-малък шанс бактериите да навлязат във вимето. Това прави потапянето ефективна мярка в борбата срещу мастит.

В Нидерландия се предлагат различни видове потапящи или спрей агенти. Те могат да бъдат разделени на контактни и бариерни. Контактното потапяне е това, което убива бактериите след доене. Потапянето е особено важно при висок инфекциозен натиск на крави, от микроби, като S. aureus .

Бариерата образува филм и създава защитен слой около цицката и отвора. Това гарантира, че биберонът има допълнителна защита между доенето. Поради това се препоръчва бариерен спад за компании, които имат повече общо с екологично обвързаните микроби като E. coli и S. uberis .

При избора на потапяне или спрей, е важен не само видът на потапяне, но и активното вещество. Дезинфектантът при потапяне може да бъде йод, хлорен диоксид, млечна киселина, хлорхексидин или водороден прекис. По-високата концентрация имат по-добрите дезинфектани, но това може да доведе до изсъхване на цицките.

Изследванията показват, че при дълго използване на един и същ агент за потапяне е възможно да останат бактерии, които са устойчиви при потапяне. Това ще направи потапянето по-малко дезинфекциращо. За да се разберете дали потапянето, което използвате, все още съответства на микробите, присъстващи във вашата ферма, някои лаборатории могат да тестват ефекта на потапящия агент върху бактерии, които са били открити в проби от мляко от вашите собствени крави. Ако имате някакви съмнения относно ефективността на вашето потапяне, помолете вашия ветеринарен лекар да се свърже със тесни специалисти от областта.

Дезинфектантът увеличава риска от изсъхване на цицките. Ние обаче трябва да се грижим те и отвора им  да останат в добро състояние. Подхранващите вещества, включват глицерин, сорбитол и ланолин. Препоръчително е редовно да оценявате състоянието на вашите млечни говеда.

Потапяне или пръскане?

При потапяне или пръскане е важно най-малко 2/3 от цицката да е покрито с потапящ агент, а краят на цицката трябва да бъде изцяло покрит. Това се постига по-лесно и последователно с потапяне, отколкото с пръскане. Но това не означава, че пръскането не може да работи правилно. Някои фермери предпочитат да използват спрей за удобство, други доят с робот и затова използват спрей.  Също така следете отблизо консумацията на дезинфектант при доилния робот.
Доливате  ли спрея по-късно от обикновено?
Тогава може да има нещо нередно в инсталацията за пръскане, така че да се използва твърде малко. Когато превключвате към различен спрей (различен тип или марка), проверете дали новият спрей добре покрива цицките.

Когато потапяте, не забравяйте да поддържате чашата за дезинфекция чиста, така че да не се превърне в източник на инфекция, пълна с бактерии. Следователно изпразвайте чашата след всяко доене, почиствайте чашата с гореща вода и я оставяйте да изсъхне след това. Чрез използване на 2 потапящи чаши последователно, винаги се използва чиста и суха чаша в началото на всяко доене.

Предварителна обработка с пяна

В допълнение към спадовете, които се използват след доене, на пазара има и различни средства за почистване на цицките преди доене. Целта на това е да се намали инфекцията с микроби от околната среда, като се гарантира, че цицките са чисти и сухи, когато апарата е окачена под нея. Обикновено това се прави с предварителна пяна, последвана от предварителна обработка със сухи кърпи. Пяната често трябва да се оставя около 30 секунди, след което цицките могат да се почистят със суха кърпа. Това често води до по-чисти цицки от преди. Освен това, добрата предварителна обработка гарантира, че кравата отделя млякото се отделя по-добре и следователно може да бъде доена по-бързо.

Изборът за добро потапяне зависи от това да знаете кои микроби във вашата ферма играят роля за здравето на вимето. Въз основа на това можете да направите информиран избор за правилния дезинфектант или спрей, който е подходящ за вашата компания.

Източник: GD

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here