Обезроговяване на телета

По тази тема е писано много, но както казват, повторението е майка на знанието. Защо се обезроговяват телетата – това е ясно, най-вече при свободното отглеждане, да не се допуснат травми, както при животните, така и при хората.
Обезроговяването на телетата е неприятна задача за много земеделски производители. Преди години, се правиха смеси от най-различни химични вещества, с които след откриване на рогчето, се мажеше с тези смеси. След това се появиха уредите за изгаряне на малките рогчета с електрически уреди. Последваха ги щифтовете, които сякаш са най-безобидни, за да се стигне до навлизащите газови горелки.
Какво ще се случи с обезроговяването в близкото бъдеще, може само да гадаем.

Защитниците на животните настояват тази операция да бъде забранена.

Проведе се и първия референдум в Швейцария, за прекратяване обезроговяването. Гласовете не достигнаха за това, но се готви втори вот. Други искат тази манипулацията да се провежда едва ли не на операционна маса и извършва от специализирани хирурзи. Засега, животновъдните организации, призовават своите членове, да спазват всички изисквания при обезроговяването, за да бъде то безстресово и безболезнено.
Как може да стане това, еврофермерите научават от инструкциите, които получават от организациите в които членуват..

На каква възраст могат да се обезроговяват телетата?

Фермера може да извърши това между 2-ра и 6-та седмица след раждането. След 2-рата седмица от живота, пъпката на рога е осезаема и видима. Ветеринарният лекар успокоява телетата с болкоуспокояващи, които могат да се приложат и от фермера, след инструкция от ветеринара. При телета на възраст над 6 седмици, анестезията и локалното облекчаване на болката (локална анестезия) трябва да се извършват от ветеринарния лекар. Теленцата трябва да са здрави и привикнали към средата и групата си.

Успокоителното ксилазин се инжектира, за да успокой животното по време на процедурата и да може да се фиксира добре, но аналгетичният ефект е кратък. Нестероидното противовъзпалително лекарство (НСПВС) се дава срещу продължителната болка след обезроговяването, което се проявява с повишена честота на дишане, треперене на ушите, триене на главата, биене на опашката или секреция.

Защо зоната около роговата пъпка трябва да се обръсне?

Остригването на космите около роговата пъпка, се налага за да не пречат космите на процеса на изгаряне.
Защо главата на горелката трябва да се почиства старателно преди всяко обезроговяване?
Защото само с чиста глава на горелката е гарантирано равномерно разпределение на топлината.
Горелката, ако се използва такава, се държи определено време върху рогчето съгласно инструкцията. Това правило важи и при използване на щифтове.
Използването на спрей, съдържащ антибиотици, след обезроговяването е широко разпространено. Той дезинфекцира и /или покрива рани и има ефект за защита от замърсяване и мухи, използването на йод е алтернатива/.

За газовия обезроговител за отстраняване на рогата може да прочетете повече тук:

Ксилазин : Действие: Притежава седативен, аналгетичен, анестезиращ и миорелаксантен ефект, който се изявява в различна степен според дозировката, начина на приложение и вида на животните. При силно раздразнени и възбудени животни може да предизвика необичайни реакции.
ПРИЛОЖЕНИЕ: За успокояване и аналгезия на животните при различни хирургични и ортопедични операции (обработка на копита и крайници, рязане на рога, някои несложни операции), премедикация преди анестезии. Използва се също за успокоение при различни други ветеринарни дейности (отстраняване на шевове, смяна на превръзки, катетеризация, обработка на очи, уши, рентгенови изследвания и т.н.).

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here