Повече женски телета

1

време за прочит: 2 минути

Все повече женски телета се раждат в Швейцария и това не е съвпадение или случайност. Това става възможно чрез технология, която позволява разделянето на сперматозоидите съдържащи X и Y хромозомата.

Swissgenetics, най-големият доставчик на семенна течност за изкуствено осеменяване в страната и от около 10 години предлага сексирана сперма. От 2015 г.  организацията е взела лаборатория в Ааргау Мюлиген за разделяне на сперматозоиди и я е пуснала в експлоатация. Дотогава Swissgenetics трябваше да носи собствените си бикове до Франция, за да бъде в състояние да произвежда сексирана сперма – една  сложна и скъпа процедура. Благодарение на своята собствена лаборатория, организацията сега може да разшири производството и намали  разходите си.

Ето как работи разделянето на сперматозоидите

Полът  на телето може да се определи чрез оплождане на кравите с “женска” сперма (X хромозома) или “мъжка” сперма (Y хромозома).
За това спермата трябва да бъде разделена предварително. Собственик на тази технология е американската компания “Sexing Technologies”, която управлява около 30 отделни лаборатории по целия свят, а от 2015 г. и тази на Swissgenetics в Mülligen AG.

Разликите между X и Y хромозомите се основават на различните количества ДНК. X сперматозоидите съдържат около 3,8% повече ДНК, отколкото спермата Y. Вероятността, че едно теле има желания пол е 90 процента.

През финансовата 2018 г. Swissgenetics продаде 130 000 дози сексирана сперма,  с 22% повече в сравнение с предходната година. Тази сперма съставлява около 15% от всички продажби на сперма от Swissgenetics.

Спермата, разделена по пол, е по-скъпа от конвенционалната сперма. Според Swissgenetics обаче по-високата  цена се изплаща, тъй като позволява по-ефективно развъждане. По този начин земеделските стопани от най-добрите крави, могат да произвеждат специално женските телета, предназначени за производство на мляко, като по този начин ускоряват селекцията.
В допълнение, сексираната сперма позволява на фермерите да “произвеждат” толкова женски телета, колкото им трябват да заменят излизащите крави. Другите крави, които няма да се използват за производството на разплодни животни, могат да бъдат осеменявани със сперма от месодайни породи.

Сексираната сперма, се използва предимно при крави, които дават много мляко като Джерсей, Ред Холщайн, Холщайн и Кафяво Швейцарско. Проблемът при тях са мъжките телета. Те нямат значение за млекопроизводството, те не са необходими за потомството  в епохата на изкуственото осеменяване и също така не са подходящи за угояване. Съответно тези телета са неикономични за земеделските стопани. Решението предоставя използването на разделената по полове сперма.

За разлика от конвенционалните земеделски стопанства, на биологичните земеделски производители не е позволено да използват сексирана сперма.

Заб: В България нямаме технология за разделяне на спермата по полове.

 

1 КОМЕНТАР

  1. “За разлика от конвенционалните земеделски стопанства, на биологичните земеделски производители не е позволено да използват сексирана сперма.” – Това не е вярно. Преди 2 години направих запитване до ЕК и получих официален отговор, че използването на сексирана сперма не е забранено в бологичното животновъдство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here