Производство на мляко и месо – 01.08.2020 г

0

Излязоха статистическите данни за производството на мляко от януари до септември тази година и производство месо от януари до август.

Данните продължава да се представят в стария формат, който не дава кой знае каква яснота за действителното положение, но по-лошото е, че на база на тези данни не може да се направи никакъв полезен анализ, да не говорим за предсказване или нещо подобно.

Преди един месец Националният съюз на говедовъдите в България, внесе свои предложения, какво да обхваща статистиката, за да бъде в помощ на своите животновъдите. В противен случай, ще гадаем, как да определим, колко е овчето, козето, биволското и конското месо, което е събрано в едно число.

Каква е ситуацията в сектор говедовъдство по отношение производството на мляко и месо от началото на годината. Производството на овче мляко и месо представихме в материала

Овцевъдство: АНАЛИЗ – Къде са млякото и агнетата

През месец август е предадено за обработка в предприятията 58110 т краве мляко, което е с 2275 т по-малко от преработеното мляко през месец юли. В сравнение с август миналата година обаче е преработено в повече около 2000 т.

Общо преработеното сурово краве мляко от началото на годината е 466 530 т. Това е с около 24000 т в повече от миналата година, което на практика си е един малък успех. Напълно възможно е да достигнем миналогодишното производство на краве мляко и то на фона на най-малко претенции от страна на говедовъдите.

Под тест за млякото – Модул “Мляко” през август са минали 2967 ферми, в които се отглеждат 169 859 бр крави.

Тук въпроса е къде е млякото на останалите 75 000 бр крави, които бяха обявени за млечни в началото на годината, а стопанствата бяха около 19 000 ферми.

Не така обаче стоят нещата при производството на месо.
От началото на годината са заклани общо жалките 15040 говеда. Теле до една година, са заклани общо 1990 бр. Като телета – малко, но като жива маса на 12 месеца прекалено много. Средното живо тегло на едно заклано теле до една година е 352 кг, което си е едно супер постижение.

Другите категории, заклани животни са юници и крави – 9940 бр и други говеда –  3110 бр. Получено е всичко 3160 т говеждо месо, от всички категории говеда или с други думи е осигурено по половин килограм месо на човек от населението.

И тук трябва да се отговори на въпроса, къде отиват нашите говеда, като почти няма износ на живи животни. Или ако са по фермите, само ниските цени ли са причината фермерите да не си продават говедата на кланиците. И всичко това се случва, когато в Европа говеждото месо става кът и има голямо търсене.

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here