“Малки” истини

0

време за прочит: 2 минути

Независимо от броя на отглежданите крави в едно стадо, фермера трябва да намери време да застане до оградата и поогледа животните. След това, да реши, какво трябва да се случи с някои крави  или юници. Без такива решения е невъзможно да има успех и добра рентабилност.  Ясно е, че става дума за крави, които имат някакъв недостатък и трябва да напуснат стадото за да не го натоварват икономически с минусов знак. Повечето говедовъди са наясно, че една от причините, за отстраняване на най-голямата група  крави, е свързана с техния  репродуктивен статус.

Тя, за вас е добра крава, имала е  много телета, но тази година просто има  проблем със заплождането. Тази крава  използва ресурсите на стадото и не ви връща пари, така че, време е  да помислите за  махането  на кравата от стадото. Освен такива крави, сигурно имате други, които просто нямат генетика, или по някакви други причини  не се представят толкова добре, колкото другите животни в стадото. За тяхната съдба също трябва да има решение.

Докато зъбите, вимето, копитата и краката са здрави, по-старите крави все още произвеждат телета и са икономически ценни. Въпреки това, ако вашият акцент е генетично подобрение в стадото, по-младите женски говеда, като правило  генетично превъзхождат по-възрастните крави. Въпреки възрастта, всяко животно, което показва признаци на куцота или други здравословни проблеми, трябва да бъде изведено веднага от стадото, щом бъдат забелязани.

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here