Новият председател на Европейския съвет за мляко е Сиета ван Кеймпема

0

време за прочит: 1 минута

На настоящото си общо събрание, Европейският съвет за мляко (EMB) избра предишния заместник-председател Сиета ван Кеймпема от Холандия за нов председател. Членовете назначиха за заместник-председател Кжартен Поулсен от Дания. Потвърдени бяха и предишните членове на борда Борис Гондуен от Франция, ирландският му колега Пат МакКормак и Роберто Кавалиер от Италия. EMB също избра Елмар Ханен от Германия и белгиеца Гай Франк като нови членове на борда.

Предишният председател Ервин Шьопгес, който в бъдеще ще се посвети още повече на развитието на  млекопроизводството в Белгия и в някои африкански страни, беше горещо приветстван от колегите. По-специално те признаха неуморната му политическа работа и неговия силен ангажимент за организиране на впечатляващите демонстрации, които допринесоха значително за развитието на ЕМП.

Сиета ван Кеймпема каза: – „Много се радвам на доверието, което получих. Борбата за устойчивост при кризи в селскостопанската политика, ще остане начело на дневния ред на EMB. Европейският зелен договор и неговата стратегия Farm to Fork също изискват силна подкрепа, за която EMB ще продължи да се застъпва яростно и конструктивно пред политическите лидери. Икономическата и социалната устойчивост трябва да се приравняват на екологичната устойчивост. Това означава, че трябва да се създаде рамка, така че, разходите за изискванията в областта на климата и околната среда да се покриват от цената и да не се прехвърлят на производителите.“

Нейният колега от борда Елмар Ханен добави: – „Трябва да гарантираме, че цената ще обхваща това, което обществото иска. Само тогава ще има бъдеще за млекопроизводителите ”.
Гай Франк, член на борда на Белгия, обяснява: – „С проекта за  справедливо мляко вече показахме по много практичен начин в няколко европейски държави, че цените, покриващи разходите и зачитането на околната среда могат да вървят ръка за ръка. Също така това помага за изграждането на мостове между производители и потребители, както между нас  и гражданското общество ”.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here