Новини от комшиите: Гърците доволни от цените на млякото

0

време за прочит: 1,5 минута

Шест и повече месеца с изкупните цени на суровото мляко в Гърция са стабилни и помогнаха до голяма степен в борбата с преодоляване на коронакризата на фермерите.

Според данни от Обсерваторията на ЕС за цената на суровото мляко, същото през август е изкупувано от производителите на средна цена от  38,49 цента за килограм, през юли – 38,48 цента за килограм, през юни – 38,51 цента за килограм, през май  – 38 цента.

По-високи цени за суровото мляко са получавали само производителите от   Кипър и Малта, реализирали цени над 50 цента, но имащи и по-високи разходи, поради липсата на обработваеми площи и произтичащото от това ниска задоволяемост с  фуражи за животните.

В … реалното отглеждане на крави, сега ситуацията не е далеч от цифрите в ЕС, тъй като, както ни обяснява човек от района, средната цена в Гърция за около 6 месеца е 40 цента за килограм, а големи и организирани единици в Северна Гърция, които имат висок тонаж, обикновено се радват на по-високи цени (42 цента) от тези в Южна Гърция (около 38 цента).

Трябва да се отбележи, че според същите данни, последната добра година за цените на кравето мляко е периодът 2011-2012 г., когато цената достига 48,5 цента за килограм, последван от спад до 46 цента през 2013-2014 г., също спад на 42 цента през 2015 г. и достигат 40 цента през 2016 г.

Според други експерти, в областта на млекопроизводството,  млекопреработвателите намират възможност да намалят цените. В случая с кравето мляко има критерий за увеличени соматични клетки (400 000 е границата), който те намират след съответни анализи в техните лаборатории. Но въпреки това, през тази година фермерите са доволни от изкупните цени.

Бикас Александрос

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here