Борбата за водата

0

време за прочит: 1 минута

Новините по Нова TV: От Асоциация “Активни потребители” сигнализираха, че е възможно в някои видове сирена да има опасни съставки. Става дума за така наречените влагозадържащи агенти. Те се ползват при сирена, в които има над 60% съдържание на вода.

След проучването от Министерството на земеделието пуснаха проект на наредба, според която, ако в сиренето има над 60 на сто вода, трябва да се отбелязва като “имитиращ продукт” и да се продават на отделен щанд.

Официалната асоциация на преработвателите на млека подкрепят евентуалното ограничение. Част от бранша обаче реагира остро. Според тях не всички производители слагат подобни агенти в сиренето.

 „Трябва да отбележим, че има и международен стандарт за бяло сирене. Той допуска до 60% вода. Проблемът е, че водата се вкарва в продукта с влагозадържащи агенти. Това може да са химикали, ензими”, обясни Сергей Иванов от Асоциация “Активни потребители”.

„Объркахме много потребителя и той трудно се ориентира кое е сирене и кое – не. 60% е висока граница, защото сиренето трябва да има усвояемост”, смята Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

„Повече от 25 години на пазара има сирене, което не отговаря на БДС. То не е вредно. Манипулация е твърдението, че в него се слага вода. Няма такова нещо. Водата си е в млякото, от което се произвежда сиренето. Промените, които искат да прокарат, ще отворят дупка в пазара”, поясни млекопреработвателят Галин Груден.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here