Ранното отелване, на 22 месеца – без проблеми

0

време за прочит: 1 минута

Ранното отелване на юниците – на 22 месеца, няма отрицателно въздейст-вие върху плодовитостта или здравето на животните, както показва проучване в университета Корнел в Ню Йорк (САЩ).

Резултатите са взети от данните от млади крави в пет млечни ферми, които се отелват за първи път „много рано“ (21,5 месеца), „нормално“ (22,1 месеца) или „късно“ (23,5 месеца).

Всички млади крави са осеменени отново от 81-ия ден на лактацията.  Ранната  възраст на отелването не е повлияла на плодовитостта на младите крави. Около 58% от лактиращите юници забременяват след първото осеменяване. Казват, че ранната възраст на първото отелване дори има положителен ефект.

Много ръководители на ферми, все още се отказват от осеменяване на младите говеда на ранен етап, тъй като се страхуват, че млечността и плодовитостта могат да пострадат в резултат. Много Холщайнски говеда достигат полова зрялост на възраст от 12 до 13 месеца.

Позициите на учените и фермерите, непрекъснато се сменява по отношение възрастта при първо заплождане и дните до следващото заплождане.

За съжаление у нас все още отелването на юница преди да е навършила 24 месеца на практика си е забранено, защото системата не иска да приеме животно с по-малка възраст от 24 месеца. На практика, новороденото си е направо нелегално, без никакви права. Този въпрос е поставен не еднократно пред БАБХ от НСГБ, но независимо, че има получени отговори, въпросът е нерешен. С други думи, новите технологии искат по-ранно заплождане на младите животни, но системата за въвеждането им във ВЕТИС не позволява. Интересно нали.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here