2 част / Бъдещето е днес – семейната ферма

0

Статията е публикувана в сп. “Агро пари”

1 част / Бъдещето е днес – семейната ферма

3 част / Бъдещето е днес – семейната ферма

Михаил Михайлов

Русия също е тръгнала по този път. От началото на годината лично Путин  и министър председателят – Михаил Мистушин викат периодично на „червенито килимче” в Кремъл отговорниците за животновъдството за отчет. Резултатите не закъсняват и руснаците през последните години увеличават производството си с няколко процента.

Гърците успяха за двадесетина години да се справят с модела. Сега имат около 80 000 бр млечни крави, които дават мляко, колкото нашите 200 000.

И тук идва най-важното – моделът.
Какъв да е.
Науката си мълчи по този въпрос. Въобще науката сякаш е абдикирала. Страх ли ги е тези хора да кажат идеите си, анализите им не са ясни. Само искам да кажа, че все още имаме добри, много добри учени, които имат фундаментални изследвания и публикации и печелят уважение в чужбина. Например екипа на проф. Живко Кръстанов. Интересното е, че през последните години нямаме нови имена в животновъдната наука на учен, нямаме дори нови професори, а старите вече са в заслужила пенсия. И още нещо. Забележете. През последните години при провеждането на Агра, няма дадена нито една награда по животновъдство. Вероятно нещо става в науката и камбаната трябва да бие за нея.

 Но нас повече ни интересува какво трябва да се прави на терена, във фермите, нали от там идват парите. Фермерите сякаш сами си решават судокото. За това свидетелстват и данните от статистиката – за 2019 г има увеличение със 7% само на фермите с над 100 крави.  Подобна е ситуацията и при овцете – увеличение на фермите в които се отглеждат 300 бр овце.

И сега следва големият въпрос – ще имаме ли симбиоза между големите и малките ферми. Антагонизма в момента, макар и невидим е голям. Малките казват, тези вземат лъвския дял от субсидиите и фермите им са направени с незнайни пари. Големите пък казват, малките са по устойчиви, ние може да фалираме за една седмица, те не спазват правилата на „играта”. На първо място трябва да се изясни моделът на семейната ферма. Политиците спекулират с това понятие, като казват, че ще се възроди селото. Вероятно те не са ходили скоро на село. Колко семейни ферми могат да се създадат в едно село – една, в най-добрия случай две. С какво тази ферма ще помогне на селото. В нея ще работи семейството – двама човека и в най-добрия случай и един работник. За какви работни места се говори, не се знае.

Скоро бях в една семейна ферма в с. Малко Чочовен – Сливенско. Мои приятели, които стопанисват около 3000 дк земя. Купили си модерна сеялка и нов трактор. Те ми казаха – ”Родихме се. Нямаме наети работници, механици и пазачи. Няма капризи и молби”. Двамата мъже – баща и син карат машините, майката се занимава с администрацията. Това е истинска семейна ферма. Така че, ако някой си представя, че семейната ферма ще е от стария тип, ще има няколко мургавелки да дерибеистват по време на доенето и пашуването, да крадат и непрекъснато да искат пари, това значи, че предварително фермата е фалирала.

 Питал съм по селата млади хора – ако им построят ферма и я заредят с животни, ще станат ли фермери – отговора е категорично – не.
Какво означава това – трябва да се смени модела на малката, семейна ферма. Модел, който да отговаря на нашите условия. Нашите пасища не са добри. Трева има  няколко месеца, качеството  незнайно. На много пасища няма и основната „храна” – водата. Много пъти вредата от пасищата е п- голяма отколкото ползата. Значи трябва да се търси смесен вариант. Не е моя работа да кажа какъв, нека го кажат специалистите. Но мога да кажа, че имаме работещи модели и в малките ферми.

Скоро бях на посещение в една ферма в Горно Паничерево до язовир Жребчево – на семейстово Кисьови. След това посещение няколко дни мислено поздравявах това семейство. За този район това е истинския модел за семейна ферма.  Фермерът сам беше разбрал, че в стария обор, направен в къщи, не може повече да продължава. Направил си нов обор – висок, с отлични условия за отглеждане на животните. Построен така, че да създава възможност към него да се построй и залепи още едно помещение. Отглежда 35 крави, доенето на централен млекопровод. Вътре в обора боксове за подрастващите. Предстоеше да направи и площадка за бозаещите телета. Чистота, хладина и въздуха да го сърбащ с лъжица,  дето се казва. Сина последен курс зооинженерсто, активно включен в процесите на хранене и заготовка на фуражите. Бащата основно отговаря за осигуряване на фуражите и складирането им. Жената, както му е реда отговаря за най-важните процеси. Тя си дои кравите – използват най-модерните апарати. Всъщност, кравите не стоят в обора, само ги доят там, а през останалото време са на пасището, което е до фермата. След доенето жената започва да приготвя сиренето. Имат лиценз по Наредба 26. Ходила е дори на курсове по сиренарство. Сиренето прекрасно. По телефона и поръчаха няколко килограма сирене и тя записа клиентът за след един месец. И най-важното, До обора хората си бяха построили къщичка за живеене, с всички екстри за един съвременен дом. Дори мисля, че имаше джакузи. Имаха един помощен работник – човек за всичко.

Михаил Михайлов

Следва 3 част

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here