Да запазим нашите свиневъди

0

Време за прочит: 3 минути

Независимо, че първата вълна на АЧС мина и то с големи загуби за нашето стопанство, сякаш не можем да си дадем сметка, какво е станало и какво може да стане. Чумата в момента сякаш се смили над нас и засега е само при дивите свине.
Така ли е обаче в Румъния. Четвърта година продължава борбата с нея. Дори се чу и предложение да се забрани отглеждането на прасета в тази страна.

Както казахме, засега минаваме по върха на бръснача с много малки „порязвания”, какво обаче може да стане. Дано да не е това което стана в Германия за броени дни. Азиатските републики, след влизането на Чумата в Германия, веднага прекратиха вноса на свинско месо и за един ден цените на свинското в Германия спаднаха с 14%. Само от Китай Германците вземаха годишно над 1.2млн евро. Сега това месо ще трябва да се реализира в Европа, което означава голяма заплаха за нашите свиневъди. Все пак ги имаме, колкото и малко да са останали тези „мохикани”.

Германия поиска ограничена регионална забрана за износ, тъй като огнището близо до полската граница е на стотици километри от основния регион на производство в северозападна Германия. Докато концепцията за регионална забрана съществува в търговията в рамките на ЕС, то за Китай остава национална забрана.

Германският износ включва големи тонажи свине, като уши, нос и крака, които се считат за деликатеси в Азия, но са нежелани в Европа. Ако супермаркетите използват това като възможност за поддържане на ниски цени, тогава бъдещето на много свиневъди е под съмнение и много от тях ще трябва да затворят фермата. Така че, всички Европейски производители на месо са нащрек, защото хода на Германия е само един – реализиране на продукцията на Европейския пазар. Борбата за Китайския пазар вече е започнала и там в жестока конкуренция са САЩ, Испания, Канада и Бразилия. Някои износители от ЕС също ще търсят допълнителни продажби, като Холандия и Дания.

В случая обаче нас най-малко ни интересува, кой ще се намести в Китайския пазар, нас ни интересува да не позволим някой да се намести на нашия пазар и да повлияе на нашето производство негативно или фатално.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here