Край на вързаното отглеждане. Идва и нашия ред

0

време за прочит: 1 минута

Този въпрос е поставен в ЕС от няколко години, но все още не е дошъл за решаването му и у нас. Но, рано или късно това ще стане. В някои държави вече са приети програмите за изпълнение на отвързването на кравите. Една от тези държави е Дания.

Според плана, представен от министъра на земеделието на Дания Могенс Йенсен, обща забрана за отглеждане на завързани  говеда ще влезе в сила от 2027 г. До 2024 г. биологичното животновъдство ще трябва напълно да премахне тази практика. За биологични ферми със стадо до 50 глави е предвиден двугодишен преходен период. За новите обори, забраната за конструкции за връзване ще се прилага от 1 януари 2022 г.

От гледна точка на хуманното отношение към животните, системата за обезопасяване, чрез връзване на кравите, все още се обсъжда. Според някои автори, тази система е неприемлива, тъй като ограничава доброволното движение и социалното поведение на млечните крави..

Други изследователи в своята работа не откриват остра или хронична реакция на физиологичен стрес при кравите, държани на каишка. Лошата хигиена и лошото хранене са много по-вредни за животните, а куцотата е резултат от твърдите бетонни подове, намалени периоди на почивка поради дискомфорт, неудобни и мръсни обори и липса на добавки с биотин при доините крави.

Защитниците на връзването подчертават, че този подход обикновено осигурява достатъчно място за хранене, така че всяка крава да може да консумира правилното количество фураж без намеса (конкуренция). Освен това агресивните животни имат по-малко възможности да тормозят по-смирените индивиди. източник: ЕС

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here