Породата Africander /Африкандер/

0

време за прочит: 3 минути

Африкансърското говедо (известно също като Afrikaner)  е червено на цвят с дълги странични рога и е най-популярната  порода в Южна Африка, обхващаща 30% от популацията на едрия рогат добитък. То е получено от кръстосването  на местните говеда Khoi-Khoi обитаващи района на нос Добра надежда и се причисляват към старите африкански породи.
Животните се отглеждали в огромни стада и са били   собственост на племената населяващи този район. През 1652 г. Холандия  създава колония на носа и говедата започват да се използват, като теглещи животни. Африканските волове са използвани  за теглене на фургони и именно с тях много холандци и от местното население през 1835-36 г. са избягали от британското управление. По време на тази война голям брой животни са били избити, а други умрели от чума по.
От тогава породата се развита като порода за говеждо месо и е първата местна южноафриканска порода, за която  се създава организация  на породата през 1912 г. Днес това е може би най-популярната порода  говеда в Южна Африка.

Характеристики

Породата е развъждана през много поколения и показва висока степен на еднородност в цвета и конформацията, която рядко се среща при другите африкански породи. Животните  обикновено са с червен цвят на кожата, като може да варира от светлокафяво до тъмно черешово- червено.
Животните “Африкандър” показват добра устойчивост на топлина, високо ниво на устойчивост на кърлежи, тих темперамент и задоволително високо ниво на плодовитост при тежки условия.  Възрастните крави са със среден живо тегло от около 525 до 600 кг,  бикове тежат 750 до 1000 кг. Те имат отпусната кожа и големи увиснали уши. Биковете имат  мускули и мазнини на шията, които могат да се издигнат на 7 см или повече над горната линия, подобна на зебу.

Характеристика на породата:

Крави
– Отлични  майчини качества, лесно отелване и ниска смъртност на телета
– Тежки телета при кръстоските. Кравите могат да раждат без проблемно
10 и повече телета за цял живот

Бикове
– активни , имат дълъг производствен живот (До 12 годишни и повече.
– Произвеждат изключителни потомци от майчината линия във всяка програма за кръстосване
– Произвежда приплоди с високо кланично тегло.

Тази издръжлива,  порода има още редица изключителни черти, като стойността й в програмите за кръстосване е особено ценена.
Кравата Aфрикандер доставя отлично и адекватно мляко за телетата си. Експериментите показват, че по време на период на кърмене от 210 дни  телето консумира 900 литра мляко. Кравата има отлични майчини качества. В много ферми често се среща една самотна крава, заобиколена от няколко телета, които се изхраняват от нея, докато собствените им майки пасат или се отправят към далечни места за почивка. Като се има предвид добрата паша и обилната прясна вода, кравите редовно се отелват веднъж годишно. Благодарение на леко увисналия крап на кравата и широкия вагинален проход, няма проблеми с отелването. Телетата при раждането тежат само около 34 кг, което също осигурява лесно и безпроблемно отелване. Породата процъфтява при изключителна горещина.
Възрастта при първото отелване е 36 месеца, а интервалът за отелване е  445 дни. Кравите от тази порода  се използват широко за търговско кръстосване с бикове  Херефорд, Съсекс, Девън, Симентал и Шароле .

Найроби – Колеж по селскостопански науки и природни ресурси.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here