Колко струва на фермера мастита при кравите

1
време за прочит: 2,5 минути
Дали ви харесва или – не, калкулацията показва – само 240 евро.
В крайна сметка обаче, не се разбра, колко струва масрафа по заболяването. То плащането е ясно. Фермера бърка в джоба и плаща. Ето защо, публикуваме колко струва това заболяване на европейския фермер. Всеки може да си направи сметка за собствената ферма, като приравни сумите за труд по българските разценки.
Мастита струва на земеделския стопанин 240 евро на лактираща крава годишно, боледувала от мастит. Това се доказва от изследването на Wageningen  университет в Холандия.  От тях 120 евро се отнасят към неоправдани разходи, а останалите 120 евро се състоят от разходи за превенция. Това се отнася при  цена на млякото от 41 цента на килограм мляко и разходите за труд от 20 евро на час.
Неоправдани разходи
Те включват загуба на продукция поради мастит /след боледуването млякото намалява/ и физически се  изхвърля  по време на боледуването. В допълнение, ранното констатиране на заболяването  е важен елемент при разходите. Клиничната инфекция струва средно 336 кг мляко.
 Загубата на мляко за средна крава, участваща в изследването, е определена на 32 евро.  Освен това  има разходи за антибиотици и допълнителни разходи за труд. Общо клиничният мастит струва 83 евро на крава за добитък. За субклиничен мастит  37 евро идват от загуба на мляко, към тях като се прибавят 83 евро,  това води до общо 120 евро загуба.
Трябва обаче да се отчитат и разходите за превенция. Тези разходи се състоят основно от трудови възнаграждения, възлизащи на 87 евро. Бизнес разходите, като например  дезинфектанти, детергенти,  ръкавици или препарати струват 34 евро  за крава. И тук имаме отново 120 евро разходи.

Разходи за труд

Разходите за превенция основно зависят от разходите за труд. Ако разходите за труд нараснат до 30 евро на час, неоправданите разходите  ще останат почти равни (+ 2 евро), но разходите за превенция се увеличават до 154 евро (+34). При ниски разходи за труд, от 10 EUR на час, разходите за превенция спадат до 87 EUR (- 33 EUR).

Детергенти – Синтетично миещо средство. Синтетично химично съединение с висока повърхностна активност с миещо, дезинфекциращо или разтварящо действие.

Превенция – Превенция е термин , с който се означават предварителните правоохранителни мерки насочени към предотвратяване извършването на престъпления и други правонарушения.

1 КОМЕНТАР

  1. Чували ли сте за ваксивация срещу мастити, причинени от стафилококови и колиинфекции, т.е. най-честите и икономически значими?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here