Дебата в ЕС: Засега референтната дата остава

0

време за прочит: 1,5 минута

Един въпрос, който интересува много фермери, това е референтната дата. За нас тя си е все още 2009 г и всички, които са създали стадата си след тази година, не получават субсидия по преходната национална помощ.

След интензивни преговори в продължение на 48 часа (пленарни дискусии, тристранни срещи на министерско и техническо ниво) с голямо квалифицирано мнозинство беше постигнато споразумение относно позицията на Съвета относно 3-те регламента за реформата на ОСП след 2020. Румъния и България се въздържаха при гласуването, тъй като поискаха с подходящи обосновки актуализирането на референтната година за изплащане на националната преходна помощ   за да не плащат субсидии за много животни от държавния бюджет, които вече не съществуват. По време на предварителните разговори , германското председателство обяви по време на преговори с Румъния, Чехия, Словакия и България, че ще тази дата ще се актуализира за 2018 г., но обещанието не се осъществи при окончателния компромис.

Постигането на споразумението позволява, с гласуването на позицията на Европейския парламент в пленарна зала, тези дни да започне преговорите за реформа в трилогията, което ще позволи да се приеме реформата на ОСП през първата половина на 2021 г. и да се приложи от 1 януари 2023 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here