Производство на мляко – Полша 2020 г

0

време за прочит: 1 минута

Има доста време до края на годината, но някъде започнаха да броят “пилците”.

За Полша анализаторите вече дадоха своите твърди прогнози по отношение производството на мляко. Всъщност Полша е един от основните производители на краве мляко. Производството на мляко в Полша ще възлезе на 14,8 милиона тона. Това е около 15 пъти по голямо производство от нашето. Средният добив на млечните крави в Полша е по-нисък, отколкото в ЕС-15 (7856 кг / глава), но по-висок, отколкото в ЕС-13 (5496 кг / глава.

Ако реколтата и качеството на грубите фуражи не са по-ниски от 2019 г., средният млечен добив на кравите в Полша може да се увеличи с 1,5%. до около 5920 л / бр. А Холщайн млечните крави с увеличение от 1,6 процента. до приблизително 6450 л / бр.

Оценките на Европейската комисия показват, че тази година производството на мляко в ЕС леко ще се увеличи до 168.4 млн. т. По-малкият брой  крави ще компенсират увеличаването на средния млечен добив (до 7409 кг / глава). Възходящата тенденция в производството и закупуването на мляко ще продължи и през следващата година.  Динамиката на закупуването на мляко в ЕС ще бъде малко по-висока от увеличението на производството. Тя ще се определя главно от увеличаването на покупките в страните от ЕС-13. Предвижда се, че закупуването на мляко в ЕС ще нарасне до 159,4 милиона тона  “.

Връзката между цените на млякото и цените на зърното и фуражите се влоши през тази година.  През януари-септември средното съотношение на изкупната цена на млякото към цената на концентрирания фураж е било 1: 0,72.  От друга страна, връзката между изкупната цена на млякото и изкупната цена на пшеница и царевица е съответно 1: 1,82 и 1: 1,89, в сравнение с 1: 1,88 и 1: 2,16 година по-рано. Влошаването на тези взаимоотношения се е отразило в рентабилността на производството на мляко, въпреки че изкупните цени са се увеличили. В резултат на това животновъдите консумирали по-малко концентрирани фуражи

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here