Старо стадо – по-голяма смъртност

0

Смъртността на говеда в Нидерландия, на възраст над 1 година, през първото тримесечие на 2020 г. е малко по-висока, отколкото през първото тримесечие на 2019 г.
Royal GD отбелязва увеличение от 0,72% на 0,85%. Увеличената смъртност се отдава на факта, че дяла на възрастните животни в млечните ферми се увеличава. С увеличаване на възрастта рискът от смърт също се увеличава.

Поради правата на фосфати, животновъдите започнаха да подбират по-рядко млади животни и да отглеждат по-малко млади животни. Поради по-строгия подбор кравите се сменят по-бързо и делът на по-възрастните крави се увеличава.
В групата на говедата на възраст над 1 година, смъртността е най-висока при говеда на възраст над 68 месеца (четвърта лактация и по-висока, средно 1,7% на тримесечие) и най-ниска при млади говеда между 1 и 2 години (средно 0,4 процента на тримесечие). Възрастовата структура на говедата над 1 година се е променила значително в млечните ферми през последните пет години.
Делът на говедата на възраст над 68 месеца се е увеличил от 19 процента на 23 процента (от средно 23 на 29 глави), докато делът на младите говеда на възраст от 1 до 2 години е спаднал от 27 процента на 21 процента (от средно 36 на 28 глави).
Royal GD.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here